Spori ob izbiranju naslednika Silvana Furlana se nadaljujejo. Foto: RTV SLO
Spori ob izbiranju naslednika Silvana Furlana se nadaljujejo. Foto: RTV SLO
Novi direktor se bo moral soočiti tudi s pridobivanjem novih prostorov Slovenske kinoteke. Foto: RTV SLO

Arhiv RS drugače od zaposlenih v kinoteki meni, da je odločitev ministra za kulturo pravilna in da bi bil Staš Ravter primerna izbira za novega direktorja. Pri arhivu so zapisali, da je treba priložnost dati človeku, ki ni obremenjen s preteklostjo pokojnega direktorja in ki je kvalificiran za opravljanje tega dela.



Grdo blatenje v tujini
Pri arhivu tudi menijo, da so sodelavci kinoteke Ravterja po krivici diskreditirali v javnosti in da po nepotrebnem ustvarjajo vtis o neurejenih razmerah. Sodelavcem arhiva se zdi tudi nesprejemljivo, da so zaposleni v kinoteki ne le domačim ustanovam, pač pa tudi ustanovam v tujini poslali dopis, v katerem so oblatili Staša Ravterja. Z ustvarjanjem vtisa o neurejenih razmerah kvarijo tudi ugled slovenske filmske arhivske stroke.

Tujina ne more vplivati
V stališču je arhiv v zvezi z obveščanjem ustanov v tujini še zapisal, da "nihče iz tujine (pa naj je še takšen strokovnjak) ne more (pod vplivom dezinformacij) izvajati pritiskov na ministra in mu dajati predloge, pozive in rešitve, koga naj imenuje za direktorja nekega javnega zavoda". Še posebno, ker se je minister odločil v okviru svojih pristojnosti in ker izbrani kandidat izpolnjuje vse v razpisu zapisane pogoje.