Iztočnica za film Zbogom jeziku je preprosta: poročena ženska spozna samskega moškega. Zaljubita se, spreta se, udarci padajo kot toča. Pes tava med mestom in deželo. Letni časi minejo. Moški in ženska se ponovno srečata. Pes je med njima. Foto: Cineplexx
Iztočnica za film Zbogom jeziku je preprosta: poročena ženska spozna samskega moškega. Zaljubita se, spreta se, udarci padajo kot toča. Pes tava med mestom in deželo. Letni časi minejo. Moški in ženska se ponovno srečata. Pes je med njima. Foto: Cineplexx
V kategoriji najboljše igralke je s precejšnjim naskokom zmagala Marion Cotillard. Foto: EPA
Sprva se je zdelo, da je Timothy Spall (na fotografiji z ženo) nesporni favorit za vse igralske nagrade, a zdaj kaže, da ga bo na ameriški strani Atlantika zasenčila ekipa Birdmana. Foto: Reuters
Laura Poitras, režiserka dokumentarca Citizenfour, je prav tako v svoji sekciji zmagala z ogromno prednostjo. Foto: Reuters
Grand Budapest Hotel, Ralph Fiennes, Wes Anderson
Dozdajšnje nominacije in nagrade kažejo, da je najmočnejši adut filma Grand Budapest Hotel njegov scenarij. Foto: Reuters

S poklonom 39. celovečernemu filmu ikone francoskega novega vala, z idejami in temami gosto posejani alegorični drami o evoluciji jezika, zgodovine in filma, Zbogom jeziku (Adieu au langage), je združenje kritikov odločno zaplavalo proti toku sezone, ki očitno največ upov polaga na Linklaterjeva Fantovska leta (do zdaj so dobila nagrade združenj New York Film Critics Circle in Los Angeles Film Critics Association).

Je pa pri tem seveda treba omeniti, da so Fantovska leta pri končnem seštevanju glasov izgubila za eno samcato točko; prav tako so bila nagrajena za najboljšo režijo in igralko v stranski vlogi (Patricia Arquette).

Poleg Fantovskih let je bil samo še en film, ki je po izboru ameriških kritikov domov odnesel več kot eno nagrado: Gospod Turner, biografski portret slovitega britanskega impresionista, je bil nagrajen za naslovno vlogo (Timothy Spall) in fotografijo Dicka Popa.

Seveda tokrat ni prvič, da se je NSFC - organizacija z dolgoletnim slovesom za odkrivanje nepričakovanih oz. spregledanih biserov - uprla neuradnemu diktatu drugih podeljevalcev nagrad. To je zadnja izmed kritiških organizacij, ki vsako leto poda svoje mnenje, pogosto se ozre na druge celine: njihovi filmi leta so bili med drugim Valček z Baširjem, Melanholija, Panov labirint in tajvanska drama Ji Ji.

V preostalih kategorijah so letos slavila bolj pričakovana imena: v vseh štirih igralskih kategorijah so se denimo ponovile izbire Newyorškega kroga filmskih kritikov. To pomeni, da sta kipca domov poleg Timothyja Spalla in Patricie Arquette odnesla še Marion Cotillard (Priseljenka, Dva dneva, ena noč) in J. K. Simmons (Ritem norosti).

Nagrado za najboljši scenarij je dobil Wes Anderson (Grand Budapest Hotel), Laura Poitras pa je posnela najboljši dokumentarec, in sicer Citizenfour, portret žvižgača Edwarda Snowdna. Kategorija dokumentarca je bila - poleg tiste za glavno žensko vlogo (Marion Cotillard je za več kot 40 točk premagala Julianne Moore v Still Alice) - edina, kjer je bil zmagovalec določen že v prvem krogu glasovanja.

Nagrado za prispevek k filmski dediščini sta dobila Ron Magliozzi, kurator Muzeja moderne umetnosti, ter vodja filmske konzervacije Peter Williamson. Skupaj sta identificirala in sestavila delce filma Lime Kiln Field Day iz leta 1913, prvega filma s temnopoltimi igralci v zgodovini.

Zmagovalci v vseh kategorijah so bili torej:

Najboljši film: Zbogom jeziku (25 točk)
(Prav tako v igri: Fantovska leta (24 točk), Birdman in G. Turner (oba: 10))

Režija: Richard Linklater, Fantovska leta (36)
(Za njim: Jean-Luc Godard (17), Mike Leigh (12))

Igralec: Timothy Spall, Gospod Turner (31)
(Za njim: Tom Hardy, Locke (10); Ralph Fiennes, Grand Budapest Hotel (9); Joaquin Phoenix, Inherent Vice (9))

Igralka: Marion Cotillard, Priseljenka in Dva dneva, ena noč (80)
(Za njo: Julianne Moore, Still Alice (35); Scarlett Johansson, Lucy in Under the Skin (21))

Igralec v stranski vlogi: J. K. Simmons, Ritem norosti (24)
(Za njim: Mark Ruffalo, Foxcatcher (21); Edward Norton, Birdman (16))

Igralka v stranski vlogi: Patricia Arquette, Fantovska leta (26)
(Za njo: Agata Kulesza, Ida (18); Rene Russo, Nightcrawler (9))

Scenarij: Wes Anderson, Grand Budapest hotel (24)
(Za njim: Alejandro G. Inarritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris Jr. in Armando Bo, Birdman (15); Paul Thomas Anderson, Inherent Vice (15))

Dokumentarni film: Citizenfour (56)
(Za njim: National Gallery (19); The Overnighters (17))

Fotografija: Dick Pope, G. Turner (33)
(Za njim: Darius Khondji, Priseljenka (27); Fabrice Aragno, Zbogom jeziku (9))