Lahko verjamete, da je že 17 let od sklepne epizode Seinfelda? Foto: Reuters
Lahko verjamete, da je že 17 let od sklepne epizode Seinfelda? Foto: Reuters
Larry Thomas je za večino ljudi še vedno prepoznaven kot - "jušni naci". Foto: Reuters

Začasna replika enega najslavnejših stanovanj v zgodovini televizije je v sredo zaživela po zaslugi podjetja Hulu, ki svojim uporabnikom ponuja možnost ogleda vseh epizod serije prek spleta.

V "inštalacijo" Seinfeld: The Apartement, ki bo na ogled še do konca nedelje, so vključeni originalni rekviziti, ki so bili uporabljeni med snemanjem serije, obljubljajo pa tudi "interaktivno izkušnjo za oboževalce", ki ljudem ilustrira življenje štirih samskih posebnežev, ki v marsikaterem pogledu poosebljajo karikirano različico stereotipnega Newyorčana.

"Jušnega nacija" še vedno ustavljajo na ulici
"Cela izkušnja bo za ljubitelje serije kot Disneyland," je komentiral igralec Larry Thomas, ki je imel v seriji majhno, a kultno vlogico - bil je priseljenski kuhar, ki so ga naši junaki krstili za "jušnega nacija"; iz najbolj arbitrarnih vzgibov je namreč ljudem odrekal pravico do svoje odlične juhe.

Za pop-up stanovanje je celo vrsto predmetov prispeval tudi Jerry Seinfeld osebno: med drugim je posodil platno, ki so ga leta 1998, po snemanju zadnje epizode serije, podpisali vsi člani igralske zasedbe in tehnične ekipe.

Obiskovalci se po 325 kvadratnih metrih razstavnega prostora tudi prosto sprehajajo; sedejo lahko v originalni separe iz bližnjega lokala, kjer so redno posedali naši protagonisti; vidijo lahko Jerryjevo kolo, obešeno na zid, pa tudi slike različnih porschejev, ki so bili uporabljeni v tej ali oni epizodi nanizanke.

Vstopi kot Kramer
Za piko na i ima postavitev tudi delujoč domofon, prek katerega se najaviš, potem pa odigraš sloviti Kramerjev opotekajoči se vstop skozi vrata.

"Včasih me ustavljajo tudi 13-letniki in mi razlagajo, kako radi imajo serijo," pravi Thomas. "Na ta način jo bo še bolje spoznala cela generacija novih gledalcev."

Že aprila so pri Huluju objavili, da so odkupili vseh devet sezon nanizanke, pod katero sta kot avtorja podpisana komika Larry David in Jerry Seinfeld. S precej pametno potezo si seveda skušajo zvišati število naročnikov in pritegniti nova občinstva.