Najnovejši del nosi naslov Kosilo. Na tega namreč Muri pelje Maco, vendar po svarilu Žaneta, najboljšega kuharja v Mačjem mestu, se mačke odpravijo na lov za skrivnostnim duhom. Foto: SFC
Najnovejši del nosi naslov Kosilo. Na tega namreč Muri pelje Maco, vendar po svarilu Žaneta, najboljšega kuharja v Mačjem mestu, se mačke odpravijo na lov za skrivnostnim duhom. Foto: SFC
Maček Muri
Likovna podoba serije je delo ilustratorja in oblikovalca Mateja Lavrenčiča. Foto: SFC

Po Rojstnem dnevu in Sprehodu, prvih dveh delih animirane serije, pod likovno podobo katere se podpisuje uveljavljen ilustrator in oblikovalec Matej Lavrenčič, režijo pa Jernej Žmitek, predstavljajo ustvarjalci še Kosilo. Serijo, ki sta jo podprla sofinancer Slovenski filmski center in koproducent RTV Slovenija, bo po načrtih ustvarjalcev sestavljalo pet delov.

V najnovejšem delu animirane serije se mačji dogodivščini pridruži Žane, najboljši kuhar v Mačjem mestu, ki mu je glas posodil Ivo Godnič. Kljub klicu na kosilo bodo mucki očitno ostali lačni, saj je slavni kuhar Žane pobegnil iz restavracije Črni maček, ker v njej straši. Bo Muri rešil skrivnost strašnega duhca in končno peljal Maco na obljubljeno kosilo, je kratek povzetek zgodbe.

V kinu Bežigrad so predstavili vse tri doslej posnete dele miniserije Maček Muri, ki si tudi vsebinsko sledijo. Prvi del Rojstni dan je bil premierno predstavljen leta 2013, drugi, Sprehod, pa leta 2017.

Ob nepozabnem glasu Nece Falk
Tudi prvi dve poglavji sta navdihnjeni s pesmimi Nece Falk in Jerka Novaka. V prvem delu Murija prebudi zvonček v uri. Ker ima Maca rojstni dan, jo povabi na kosilo. V drugem delu pa se Muri zaplete v težave. Zagode mu jo "ropar Čombe, ki nastavlja pasje bombe". K sreči pa se njegov sprehod le srečno konča in z Maco se le odpravita na težko pričakovano kosilo.

Na projekcije so povabili tudi igralce, ki so priljubljene literarne like oživeli. Muriju je glas posodil igralec Marko Mandić, Maci pa Polona Juh.