Sorodniki pogrešanih potnikov na izginulem letu MH370 letalske družbe Malaysia Airlines so jezni na malezijske oblasti, ker jim te po njihovih besedah prikrivajo podatke in nočejo povedati resnice. Foto: EPA
Sorodniki pogrešanih potnikov na izginulem letu MH370 letalske družbe Malaysia Airlines so jezni na malezijske oblasti, ker jim te po njihovih besedah prikrivajo podatke in nočejo povedati resnice. Foto: EPA
Film Zadnji let bi moral 21. marca v Pekingu doživeti slavnostno premiero, a je bila ta, razumljivo, odpovedana.
Film Sanctum je bil prav tako preklet: malo po njegovi (mednarodni) premieri je ena od kaskaderk za potapljanje umrla v potapljaški nesreči.

Deep Water, drama režiserja Alisterja Griersona, bi morala biti nekakšno ohlapno nadaljevanje grozljivke z morskimi psi Bait 3D. Kratek sinopsis filma gre nekako takole: "Preživeli udeleženci letalske nesreče se morajo soočiti z nedoumljivo grozo: ko letalo začne toniti v brezno brez dna, ugotovijo, da so obdani z najsmrtonosnejšimi morilci na svetu."

Včeraj so malezijske oblasti dokončno potrdile, da je potniško letalo leta MH370, ki je 8. marca po vzletu iz Kuala Lumpurja izginilo z vseh radarjev, "izgubljeno" in da ni preživelih potnikov. Na letalu, ki je bilo namenjeno v Peking, je bilo 239 ljudi, še vedno pa ni znano, zakaj je ostro zavilo s svoje predvidene poti.

"Iz občutljivosti do situacije z malezijskim letalom smo sklenili, da Deep Water začasno umikamo na stranski tir," je za Hollywood Reporter povedal Gary Hamilton, direktor studia Arclight Films.

Še preden se je studio odločil prižgati luč (in je bila končna usoda letala še neznana), je bil režiser filma malo bolj optimističen: "Podobnosti in časovno sovpadanje so zanimivi; vidim, da bi to dvoje marsikdo povezal med seboj, kar bo precejšen izziv." Vseeno pa je opozoril, da je zgodba njegovega filma veliko bolj razdelana, kot daje slutiti goli sinopsis: "Deep Water je zgodba o potnikih letala, ki skušajo po letalski nesreči preživeti še eno katastrofo. Veliko bolj zapleteno je, ker imamo tako negativce kot tudi morske pse, obenem pa bo akcijski film s kar nekaj vznemirljivimi obrati. Nihče pa ne ve, kaj se je zares zgodilo z malezijskim letalom."

Deep Water tako v kinematografe prihaja čez kaki dve leti, ko se bo celuloidna pravljica malo manj tepla z resnično tragedijo. Produkcija se je sicer le malo pred usodnim 8. marcem že začela.

Dvakrat isto naključje
Alister Grierson sicer s svojimi filmi katastrofe nima pretirane sreče: leta 2011 bi njegov film Sanctum, ki tematizira katastrofalen zaplet pri podvodnem jamarstvu, v kinematografe moral priti ravno dva tedna po katastrofalnih poplavah v Avstraliji. "Poplave so uničile cela območja in ljudje so umirali," je komentiral pozneje. "Znašli smo se v čudnem položaju, ker smo ravno hoteli v kino poslati film, v katerem so poplave in ljudje umirajo. Čudno je bilo."

Poplava podobnih filmov
V zadnjem času posledice čuti tudi promocija za film Last Flight, v katerem nastopa Ed Westwick. V tej akcijski srhljivki bomo namreč spremljali usodo boeinga 747, ki ga med letom na samoten otok v Pacifiku doletijo "nenavadni dogodki". Premiero v Pekingu, ki je bila napovedana za 21. marec, je kitajski distributer odpovedal.