Film
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 14 glasov Ocenite to novico!
Snemanje bollywoodskega filma
V Sloveniji se je v zadnjih letih ustavilo kar nekaj bollywoodskih filmskih ekip, za kako večjo mednarodno koprodukcijo pa kulise nismo prispevali. Foto: BoBo
Robin Hood: Origins
V sodelovanju s tujimi filmskimi ekipami so še posebej uspešni na Hrvaškem. Še v zadnjem mesecu so v Dubrovniku in nato v Grožnjanu snemali najnovejšo hollywoodsko adaptacijo zgodbe o Robinu Hoodu. Foto: IMDb

Dodaj v

Slovenija na stežaj odpira vrata tujim filmskim ekipam

SFC s prvim javnim pozivom za spodbujanje vlaganj v avdiovizualno produkcijo
20. marec 2017 ob 14:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenski filmski center je objavil javni poziv, namenjen tujim produkcijam, ki se bodo odločile za snemanje filmov v Sloveniji.

Tujim ekipam bo Republika Slovenija povrnila do 25 odstotkov vseh upravičenih produkcijskih stroškov, nastalih na slovenskem ozemlju. Namen poziva je spodbujati filmsko in avdiovizualno produkcijo s kulturno vsebino.

Primerljivo z drugimi evropskimi državami
Slovenija bo z uvedbo denarnih povračil za tuje produkcije stopila ob bok preostalim evropskim državam, kjer so tovrstni ukrepi že uveljavljeni, so zapisali na SFC-ju. Spomnili so, da je vlada že oktobra lani z novelo zakona o Slovenskem filmskem centru uvedla ukrep za spodbujanje vlaganj v avdiovizualno produkcijo kot način povračila določenega dela sredstev, porabljenih pri celotni ali delni produkciji na ozemlju Slovenije.

Možnost črpanja denarnega povračila lahko uveljavljajo pravne in fizične osebe s sedežem v drugi državi članici EU-ja, državi članici Evropske gospodarske skupnosti (EGS) ali tretji državi, ki je registrirana za filmsko in televizijsko produkcijo. To možnost lahko izkoristi tudi izvršni producent s sedežem v Sloveniji, ki ima sklenjeno pogodbo za izvedbo filma na območju Slovenije s pravno ali fizično osebo s sedežem v drugi državi EU-ja, državi partnerici EGS-ja ali tretji državi, ki ima prav tako registrirano dejavnost za filmsko in televizijsko produkcijo, piše v besedilu poziva.

Na razpolago je milijon evrov
Okvirna vrednost razpoložljivih sredstev, namenjenih za denarna povračila, je milijon evrov z možnostjo začetka črpanja v letu 2018, je razvidno iz poziva. Ta je odprt do 15. septembra.

Korist za različne panoge
Na SFC-ju pričakujejo, da bo ukrep poleg pozitivnih kulturnih učinkov s privabljanjem tujega kapitala omogočil večji dostop do dela, dohodka in izmenjave znanj med filmskimi delavci. Kot pojasnjujejo, od vseh gospodarskih panog ob snemanju filmov in drugi AV-produkciji največ pridobi turizem. Filmi na snemalne lokacije za več tednov privabijo ekipe in uporabljajo turistične nastanitvene kapacitete, gostinske in prevozne storitve ter druge spremljajoče storitvene dejavnosti.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
pepis
# 20.03.2017 ob 16:00
Pametno!

Zelo dobro za promocijo in tudi da nekaj denarja pustijo pri nas. Pa kak umetnik bo dobil delo, vsaj začasno:)
raknac navi
# 20.03.2017 ob 16:39
Janezski s svojo diplomo iz ekonomije ponovno blesti!
kobajagi7
# 20.03.2017 ob 16:19
mrha v rdečem na Vespi je res dobra
anny22
# 21.03.2017 ob 15:59
Malce pozno, a bolje kot nikoli.
Gepard007
# 20.03.2017 ob 19:17
Bravo! Podpiram!
Brokoli1976
# 20.03.2017 ob 18:43
lastnim pa ne
Janezski
# 20.03.2017 ob 15:40
Za realne in pametne zadeve ni gnara, tu se pa bi talal mio?
Kazalo