Na ogled bo marsikatero že pozabljeno gradivo. Foto: Slovenski filmski arhiv
Na ogled bo marsikatero že pozabljeno gradivo. Foto: Slovenski filmski arhiv

V obdobju do leta 1990 so slovenski producenti v sodelovanju s filmskimi podjetji in avtorji iz drugih republik nekdanje Jugoslavije posneli več filmov, ki predstavljajo pomemben del tako hrvaške kot slovenske kulturne dediščine. Hrvaška kinoteka se je zato z arhivi sosednjih držav lotila skupnega projekta restavriranja teh filmov.

Slovenija je pri projektu sodelovala od začetka, saj je prvi restavrirani dolgometražni film Črne ptice, katerega avtor je Eduard Galić, nastal v produkciji Viba filma Ljubljana. Njegovo digitalno restavriranje je bilo končano leta 2012. Ob tej priložnosti sta obe ustanovi, tako Arhiv Republike Slovenije kakor tudi Hrvaška kinoteka, organizirali oglede priložnostnih filmskih programov.

V Tuškancu tudi Kekec in Deveti krog
Po Dnevih Hrvaške kinoteke, ki so se odvijali v Ljubljani maja letos, bodo imeli obiskovalci kina Tuškanac v Zagrebu priložnost ogledati si še ne videno ali že pozabljeno ohranjeno filmsko dediščino, ki si jo narodoma deloma tudi delita. Izbrani filmi govorijo o Sloveniji; del so jih posneli italijanski, avstrijski in hrvaški producenti pred letom 1940, nekaj izbranih filmov spada med kratkometražno dokumentarno in igrano povojno produkcijo različnih slovenskih avtorjev, v izbor pa sta prišla tudi celovečerna igrana filma Kekec in Deveti krog.

Prikazano bo tudi skupno delo restavriranja filmov.

Sodelovanje med Hrvaško kinoteko in Slovenskim filmskim arhivom ima večdesetletno tradicijo. Obe ustanovi sta si tudi organizacijsko blizu, saj sta obe del državnih arhivov.