Izlet Nejca Gazvode odpira prvo retrospektivo slovenskega filma v Beogradu. Foto: Slovenski filmski center
Izlet Nejca Gazvode odpira prvo retrospektivo slovenskega filma v Beogradu. Foto: Slovenski filmski center
Varuh meje v režiji Maje Weiss letos praznuje 10. rojstni dan. Foto: Slovenski filmski center

Režiser se bo s producentom projekcije tudi udeležil. Retrospektiva prinaša nabor slovenskih filmov, nastalih od leta 1991, večine v Srbiji še niso prikazali.

V Srbiji na ogled prvič (razen Estrellite)
Poleg Izleta so v program retrospektive uvrščeni še filmi Circus Fantasticus v režiji Janeza Burgerja, Piran - Pirano Gorana Vojnovića, Osebna prtljaga režiserja Janeza Lapajneta, Uglaševanje Igorja Šterka, omnibus Desperado Tonic, pod katerega se podpisujejo Varja Močnik, Boris Petković, Hanna Slak in Zoran Živulović, ter Varuh meje v režiji Maje Weiss.

Urnik predvajanja najdete tukaj.
Edini film na programu, ki je bil v Srbiji že predvajan v sklopu filmskega festivala v Novem Sadu, je Estrellita - Pesem za domov v režiji Metoda Pevca, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Retrospektivo, ki bo v Jugoslovanski kinoteki potekala do 25. marca, so pripravili v sodelovanju s SFC-jem in slovenskim veleposlaništvom v Beogradu.

Slovenski film potuje po svetu
SFC je sicer v lanskem letu pripravil zgodovinsko retrospektivo v Los Angelesu, ki je septembra potekala v kinodvorani Billy Wilder, ter retrospektivo slovenskih filmov zadnjih 20 let, ki je novembra potekala v Makedonski kinoteki v Skopju. V letu 2012 načrtujejo tudi predstavitve slovenskih filmov v Parizu, Rimu in Izraelu.

Retrospektiva v Beogradu je prva retrospektiva Slovenskega filmskega centra v letu 2012 in 28. predstavitev slovenskega filma v tujini v sedemnajstih letih, odkar obstaja osrednja ustanova za podporo produkcije in promocije slovenskega filma.