Prigode iz šišenske picerije bodo gotovo zabavale tudi Zagrebčane. Foto: Kolosej
Prigode iz šišenske picerije bodo gotovo zabavale tudi Zagrebčane. Foto: Kolosej
Po pisanju hrvaških medijev sodeč, je iz omenjenega izbora najbolj ogleda vreden Razredni sovražnik. Foto: Slovenski filmski center

Do petka bodo v zagrebškem kinu Tuškanac predvajali devet filmov novejše slovenske filmske produkcije. Gost drevišnjega uvodnega večera bo Cvitkovič, s katerim bodo po projekciji njegovega lanskega celovečerca pripravili pogovor.

Dneve slovenskega filma bodo nadaljevali v torek z dokumentarcem Banditenkinder režiserke Maje Weiss o ukradenih otrocih med drugo svetovno vojno in po njej. Po filmu bo sledil pogovor z režiserko in predsednikom društva taboriščnikov ukradenih otrok Janezom Žmavcem, ki je tudi glavni nastopajoči v filmu, so napovedali na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu. To je s Slovenskim filmskim centrom omogočilo Dneve slovenskega filma v Zagrebu.

Hrvaško občinstvo si bo lahko do konca tedna ogledalo tudi film Srečen za umret režiserja Matevža Luzarja, v kateri med drugim igra Milena Zupančič, ter poetično dokudramo Oče režiserja Vlada Škafarja.

Na sporedu bo še nekaj dokumentarcev, kot denimo celovečerni dokumentarec Siniše Gačića Boj za. Z dvema dokumentarcema Karpopotnik in Hiške se bo predstavil režiser Matjaž Ivanišin, ki je Hiške posnel v sodelovanju s kolegom Darkom Sinkom.

Dneve slovenskega filma bodo sklenili v petek z romantično glasbeno dramo Utrip ljubezni režiserja Borisa Petkoviča.

Vsi slovenski filmi, ki bodo predstavljeni v Zagrebu, so nastali med letoma 2010 in 2015.

Kino Tuškanac je eno redkih zagrebških filmskih prizorišč, ki predvaja nekomercialne filmske vsebine. Programe v kinu Tuškanac vodi hrvaška filmska zveza v sodelovanju s hrvaško kinoteko.