Prva projekcija bo pripadla filmu Šanghaj. Foto:
Prva projekcija bo pripadla filmu Šanghaj. Foto:
Piran-Pirano
Piran-Pirano iz leta 2010 je prvi celovečerni film Gorana Vojnovića.

V treh dneh bodo v kinokompleksu Urania Kino predvajali štiri filme slovenskih režiserjev mlajše generacije. Prva projekcija bo pripadla Marku Naberšniku oziroma njegovemu drugemu celovečercu Šanghaj, s tematiko romskega življenja v Prekmurju.

Naslednji dan bo na sporedu izvirna komedija Kruha in iger, avtorja Klemna Dvornika izpred dveh let. Gre za njegov prvenec, s humorjem analizira družbeno stanje delavske družine s konca osemdesetih. Temu pa bo sledila še slovensko-danska koprodukcija Dvojina, ki jo je Nejc Gazvoda posnel lani. Govori pa o nepričakovanem srečanju sorodnih duš in odkrivanju medsebojne naklonjenosti.

Dnevi slovenskega filma se bodo končali z obujanjem spominov in različnih zgodovinskih motivov v prepletu treh življenjskih usod v celovečernem prvencu Gorana Vojnovića Piran-Pirano iz leta 2010.

Naberšnik tudi z napovedjo novega koprodukcijskega filma
Projekciji filma Šanghaj bo sledil pogovor Marka Naberšnika z občinstvom, ob čemer bo napovedal tudi končano avstrijsko-slovensko produkcijo svojega novega celovečernega filma Gozdovi so še vedno zeleni (2014). Gre za protivojno dramo, v celoti posneto v slovenskih Julijskih Alpah, dogajanje pa je postavljeno v obdobje 1. svetovne vojne.
Sodelovanje treh organizacij
Dnevi slovenskega filma so nastali na pobudo Slovenskega kulturno-informacijskega centra v Avstriji (Skica) v sodelovanju s kinematografi in filmskim distributerjem Cineplexx International ter filmskim festivalom LET'S CEE. Slednji vsako jesen na Dunaju predstavi izbor najboljših filmov iz srednje in vzhodne Evrope, v okviru festivala pa je bilo skozi leta predstavljenih že več slovenskih filmov.

Sicer pa sta zadnji dve skupni projekciji slovenskih filmov potekali leta 2002 na Dunaju v kinu Imperial in leta 2003 v Gradcu na avstrijskem filmskem festivalu pod okriljem slovenskega filmskega sklada.