Gledamo
(7)

Poudarki

  • Kolo sreče (in sanj) se stalno vrti
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 11 glasov Ocenite to novico!
Kruha in iger
Televizija je šov, televizija je zabava. Problem je, če nekateri zabavo vzamejo preveč resno, drugi pa za razčiščevanje svojih težav. Foto: www.kruhainiger.si
Kruha in iger
Televizijski voditelj Jos je kot petelin, ki se zaveda svoje moči in jo zna tudi uporabiti. Foto: www.kruhainiger.si
Kruha in iger
Kruha in iger ima prijetne stranske like, ki razkrivajo veliko tem prihajajočega kapitalizma. Foto: www.kruhainiger.si

Dodaj v

Kruha in iger

V težkih časih je vedno čas za razvedrilo
5. marec 2012 ob 11:16,
zadnji poseg: 5. marec 2012 ob 11:20
Ljubljana - MMC RTV SLO

Najnovejša slovenska komedija ugotavlja, da so "težki časi za delavsko rajo". V takih časih lahko rajo pomiri nekaj, čemur rečemo Kruha in iger.

Klemen Dvornik slovi kot izjemno produktiven režiser, ki deluje na številnih področjih in v številnih medijih, zato je malce presenetljivo, da je šele Kruha in iger njegov celovečerni prvenec. Zgodbo je postavil v leto 1987, ko pošlje povprečno, delavsko družino iz (Titovega) Velenja v Ljubljano na snemanje družinskega kviza.

Zgodba ne govori toliko o samem dogodku ...
A nastop Novakovih v oddaji Vrteča sreča je drugotnega pomena, v središču filma je namreč postavljena njihova pot v prestolnico in zakulisje samega snemanja oddaje. V tem se skriva tudi črna pika filma, saj se za posamezne dogodke zdi, kot da so v film nametani a) povsem naključno, b) z namenom, da "kurijo" filmski čas, c) z željo povedati čim več o junakih, a ne sodijo v strukturo filma.

... ampak analizira takratni čas
Seveda je občutek malce drugačen, če na Kruha in iger pogledamo iz perspektive analize družbenega stanja. Delavska raja je bila konec 90-ih let v nezavidljivem položaju. Finančni položaj ni bil rožnat, oče Josip (Peter Musevski) vse dneve gara v težkih razmerah, mama Jelka (Saša Pavček) sanjari o nastopu v televizijski oddaji, sin Simon (Jurij Drevenšek) razmišlja o zlaganosti sveta, televizijski voditelj Jos Bauer (Jonas Žnidaršič) bahavo "jaha" na svoji slavi ... Družbeni kontekst pa razkriva še kapitalizem, ki prihaja s počasnimi koraki in posamezniku omogoča dodatni zaslužek.

Kolo sreče (in sanj) se stalno vrti
In najlepši del filma je spoznanje, da človek v krizi potrebuje nekaj zabave, nekaj kruha in iger, da za hip pozabi na svoje težave. Televizija je zadnja desetletja tisti medij, ki z največjo žlico v domove prinaša tako zabavo kot podobo (ali bolje rečeno iluzijo) sanj. Čas ni več pomemben. Pa niti imena zvezd niso več pomembna. Vse je instant zabava, ki kot kolo sreče, ki se stalno vrti, menja svoje junake, gledalci pred televizorji pa to spremljajo in sanjajo kolektivne sanje.

2012 = 1987 + družbeni problemi
Je četrt stoletja kasneje stvar kaj drugačna? Kvize so zamenjali resničnostni šovi, ki množicam predstavljajo sanje, peščica se na teh oddajah res pojavi in s svojimi dejanji odmeva v številnih časnikih in debatnih forumih. A še prej, kot se na njih pojavijo, iz spomina tudi izginejo, izpraznjena mesta pa zasedejo novi "junaki" ... Kolo sreče se stalno vrti, sanje pa ostajajo. Kot družbeni problemi. In teh je danes še več, kot jih je bilo leta 1987 ... Torej potrebujemo še več kruha in iger?

Poleg vedno aktualnega sporočila velja pohvaliti še dva elementa: scenografijo, ki je avtentično obudila čas na bližnjo preteklost in igro, ki je dobro poudarila (morda na nekaterih mestih celo preveč potencirala) notranjost junakov. Saša Pavček je tako gospodinja, ki hrepeni; Peter Musevski še enkrat prepričljivo prikaže "tihega in ubogljivega povprečneža" iz srednjega razreda; Jonas Žnidaršič pa upodobi tisto, kar uspešno prodaja že leta.

Ocena: +3, piše: Slavko Jerič

Kruha in iger (Kruha in iger)

Slovenija, 2011

Režija:
Klemen Dvornik
Scenarij: Jaša Sketelj, Matjaž Sketelj in Barbara Zemljič
Igrajo: Jonas Žnidaršič, Peter Musevski, Saša Pavček, Jurij Drevenšek, Janez Škof, Igor Žužek, Zvezdana Mlakar, Gašper Tič ...

Žanr:
komedija
Dolžina: 1 ura in 34 minut
Povezavi: uradna stran, IMDB

S. J.
Prijavi napako
Komentarji
schmied
# 05.03.2012 ob 13:04
"Parada" pa je film vreden ogleda.
indirekt
# 26.12.2012 ob 21:51
film je ena velika debilna katastrofa, predvsem pa je popolnoma zgrešeno narečje, ki ni velenjsko ampak koroško
Chief.117
# 11.03.2012 ob 23:04
S strinjam z oceno. Res v redu komedija, ki pa si žal ne zasluži večje ocene od 6.5/10. Je pa Klemen Dvornik dokazal, da zna v svoji karieri posneti še ogromno gledljivih filmov in to me veseli. Vsekakor boljša komedija od tistih tipičnih ameriških komedijah ala Ameriška pita, Film da te kap...
objektivc
# 05.03.2012 ob 11:58
moram gledat. Zgleda mega.
DamonDash
# 07.03.2012 ob 10:44
grivasti vojak dobi pa 2 od velekstrokovnjakinje ANE JURC...

ta je dobra ja....
1000000% je war horse boljši od kruha in iger

Slavko Jerič je car
jazmislim
# 06.03.2012 ob 20:44
To je film, ki odraža naše odraščanje. Četudi pri nas ni bilo tako, se prepoznamo v teh zgodbah. PREKRASEN FILM. Krasno teče, logičen, življenski konec, zgodba pa polna nežnih dovtipov in asociacij, naukov življenja, prikazan že skoraj na Đurov način. HAHLJAŠ SE VEČINO FILMA, VMES KIMAŠ"RES JE" in na koncu presenečeno ugotoviš, da je Jonas zelo dober igralec, Jurija Drevenška smo prepoznali kot dobrega igralca v Bratu, Saša,Peter sta uveljavljena vrhunska igralca.
MLADI REŽISER DVORNIK je vrhunsko opravil svoje delo-o tehniki pa naj sodi njihova stroka. Mene ne moti, ker tega ne prepoznam kot motečega dela.
BRAVO VSEM, KI SO SE ODLOČILI, DODELILI,...
leia
# 05.03.2012 ob 12:42
u madona, kaka beda
Filmske recenzije
link
Filmska recenzija: Tomb Raider
10
19. marec 2018 ob 18:16 Že kar precej oddaljenega leta 2001 se je v čevlje Lare Croft, ali bolje rečeno v njene mične obline, vživela seksapilna Angelina Jolie in kljub mlačnemu kritiškemu sprejemu dovolj navdušila ...
Več novic ...
Gledamo
Kazalo