Mickey Rooney je bil še v 80. letih življenja zvest svojemu motu 'never retire but inspire' (v prevodu 'nikoli se ne upokoji, raje navdihuj'). Foto: Reuters
Mickey Rooney je bil še v 80. letih življenja zvest svojemu motu 'never retire but inspire' (v prevodu 'nikoli se ne upokoji, raje navdihuj'). Foto: Reuters
Z ženo Jan (na fotografiji) se je Rooney po 35 letih zakona razšel maja lani, prodala sta tudi hišo, v kateri sta živela dolga leta. Foto: Reuters

V svoji rekordno dolgi (trajala je več kot 90 let!) karieri je "mali, a veliki mož" (v višino je meril le meter in pol) dobil številne nagrade, tudi dva častna oskarja. Na odru se je v rodnem Brooklynu (njegovo pravo ime je bilo Joe Yule ml.) skupaj s starši igralci prvič znašel kot malček - pri komaj 18 mesecih.

Prva filmska vloga - igral je pritlikavca - je prišla pri šestih letih. Kot najstnik je postal prava superzvezda v seriji filmov o Andyju Hardyju. A je Rooney pozneje povedal, da je bil zaradi nenadne slave prisiljen odrasti (pre)hitro in da se je "pri 30 počutil, kot bi jih imel 100".

Največji hollywoodski izvoz?
Mickey Rooney, ki ga je sir Laurence Olivier označil za "največjega igralca, kar jih je kdaj prišlo iz Amerike", je bil novejšim generacijam znan kot eden zadnjih preživelih igralcev iz dobe nemega filma, preživel je večino igralskih kolegov iz 30. in 40. let prejšnjega stoletja.

Rooney je bil poročen osemkrat, zaradi česar je bil pogosto tarča dobrohotnega posmeha kolegov komikov. Skupno je imel devet otrok, 19 vnukov in več pravnukov. V 60. letih je zaradi razsipnega in hedonističnega življenjskega sloga bankrotiral, tudi zato ker je moral plačevati preživnine nekdanjim ženam.

Njegova prva žena (a le kakšno leto) je bila Ava Gardner, ki je pozneje postala ena najslavnejših hollywoodskih lepotic, zadnja pa Jan Chamberlin, s katero sta od maja lani živela ločeno.

Ko so ga ob neki priložnosti vprašali, ali bi še enkrat vzel vse svoje žene, je odvrnil: "Seveda, rad sem imel vse!"