Z bratom Davidom Mayslesom sta posnela več kot 50 filmov v okviru svoje družbe Maysles Films. Snemala sta z neposredno, nevsiljivo prisotnostjo na izvornih lokacijah in brez scenarija, da bi se tako približala predstavljeni situaciji. Foto: EPA
Z bratom Davidom Mayslesom sta posnela več kot 50 filmov v okviru svoje družbe Maysles Films. Snemala sta z neposredno, nevsiljivo prisotnostjo na izvornih lokacijah in brez scenarija, da bi se tako približala predstavljeni situaciji. Foto: EPA
Albert  Maysles
Na filmski trak je ujel številne glasbenike in druge znamenite osebnosti. Posnel je prvo ameriško turnejo Beatlov po ZDA, zloglasno turnejo Rolling Stonesov, kratke filme o Marlonu Brandu, Trumanu Capotu in Orsonu Wellsu. Foto: EPA

Rojen je bil v Bostonu judovskim priseljencem iz Vzhodne Evrope. Preden se je posvetil filmskemu ustvarjanju, je študiral psihologijo in jo na Univerzi v Bostonu tri leta tudi poučeval. Njegov prvi film Psychiatry in Russia (1955) je prikazoval življenje v psihiatričnih klinikah v Rusiji.
Z bratom Davidom, ki je umrl leta 1987, sta ustvarila več kot 50 filmov in se uvrstila med najpomembnejše osebnosti dokumentarnega filma. V 60. letih sta ustanovila Maysles Films in razvijala pristop dokumentarnega filma, ki je blizu cinéma vérité, in poskuša ujeti realnost takšno, kot je. Snemala sta brez uporabe scenarija, filmskega seta ali naracije, na izvornih lokacijah, a nevsiljivo in nemoteče realni situaciji, da bi ustvarila neposreden vtis realnosti snemanega dogodka.
"Več kot pet desetletij je Albert ustvarjal prelomne filme, navdihoval filmske ustvarjalce in se s svojo človečnostjo, prisotnostjo in prepričanjem o moči ljubezni dotaknil številnih," je ob novici zapisala njegova družina.
"Albert je bil genij dokumentarnega filma," je o filmarju povedal filmar Robert Duvall. "Zapustil nam je neverjetno zapuščino in nekaj najboljših dokumentarcev, ki smo jih videli. Pogrešali ga bomo."
Na filmski trak ujela številne znamenite osebnosti in glasbenike
Med njunimi najbolj znanimi je Gimme Shelter iz leta 1970. Zanj sta spremljala skupino The Rolling Stones na turneji leta 1969 in na filmski trak ujela tudi umor poslušalca na koncertu v Altamontu.
Njuno klasiko, Grey Gardens iz leta 1975, je režiser Michael Sucsy posnel kot igrano dramo pred petimi leti z Drew Barrymore in Jessico Lange v glavnih vlogah. Brata Maysles sta v filmu spremljala življenje mame in hčere – tete in sestrične nekdanje ameriške prve dame Jacqueline Kennedy Onassis, zaprto v propadajočem dvorcu Grey Gardens v newyorškem East Hamptonu.
Pred tremi leti smo v okviru retrospektive glasbenih dokumentarcev oziroma "rockumentarcev" tudi pri nas lahko videli dokumentarna filma s prve turneje Beatlov po ZDA z naslovom Kaj dogaja! Beatli v ZDA iz leta 1964 in pred kratkim nadaljevanje z naslovom Kaj dogaja 2! Paul McCartney v ZDA.
V 60. letih sta posnela tudi kratke dokumentarce o Marlonu Brandu, Trumanu Capotu in Orsonu Wellsu. Tem je sledil celovečerni dokumentarec, danes ameriška klasika Salesman o bibličnem trgovskem potniku v Bostonu.
Dva njegova zadnja filma v kinematografe prihajata letos – Iris o modni ikoni Iris Apfel bo izšel spomladi, dokumentarec In Transit pa bo premierno prikazan na filmskem festivalu v Tribeci.
Brata sta za svoje delo prejela številne nagrade in bila nominirana za oskarja leta 1974 za dokumentarec Christo's Valley Curtain. Albert Maysles je prejel tri emmyje, leta 1998 mu je ameriško združenje filmarjev podelilo častno nagrado, leta 2008 pa je na festivalu neodvisnega filma v Ashlandu prejel nagrado za življenjsko delo.