V šestdesetih letih je Hollywood Lisijevo imel za eno od mogočih naslednic Marilyn Monroe. Foto: EPA
V šestdesetih letih je Hollywood Lisijevo imel za eno od mogočih naslednic Marilyn Monroe. Foto: EPA
Lahko bi bila filmska Barbarella, pa je bila sita enodimenzionalnih vlog lepih plavolask.

V anale filmske zgodovine se je Lisijeva med drugim vpisala s komedijo iz leta 1965 How To Murder Your Wife (z Jackom Lemmonom), v kateri v bikiniju skoči iz poročne torte, pa z vlogo zlohotne Katarine Medičejske v zgodovinski drami Kraljica Margot Patrica Chereauja. Umrla je za rakom, je v četrtek poročal časopis La Reppublica.

V Ancori rojena lepotica je na filmsko pot stopila že kot najstnica, sprva predvsem po zaslugi svojega videza. Počasi se je iz obrobnih pomikala v pomembnejše vloge italijanskega povojnega filma ter med drugim nastopila v La Donna Del Giorno (1957), v kriminalki Il Delitto (1963) z Alainom Delonom in komediji Casanova '70 (1965), v kateri se je pojavila ob Marcellu Mastroianniju.

Leta 1965 jo je s pogodbo pod svoje okrilje vzel studio Paramount. Vlogo plavolase zapeljivke je dobila v že omenjeni komediji How To Murder Your Wife, ki sta ji sledili še Not With My Wife, You Don’t (s Tonyjem Curtisom) in Assault on a Queen (s Frankom Sinatro).

Po sedmih letih se je vlog "butastih blondink" preprosto naveličala in konec šestdesetih kljub visoki kazni prekinila studijsko pogodbo. V tem času je zavrnila tudi naslovno vlogo v Barbarelli Rogerja Vadima, ki jo je nato dobila Jane Fonda.

V Evropi igralka sprva ni imela sreče z zanimivimi vlogami, a je bilo potrpljenje poplačano leta 1994, ko jo je Patrice Chereau zaposlil kot Katarino Medičejsko v zgodovinski drami Kraljica Margot. Za vlogo je dobila nagrado žirije na festivalu v Cannesu in tudi najvišje francosko filmsko priznanje, nagrado cezar. Leta 2004 je vrsto italijanskih priznanj okronal italijanski zlati globus za življenjsko delo.

V poznejših letih je Lisijeva nastopala predvsem v italijanskih televizijskih serijah. Po dvanajstletnem premoru je sprejela še svojo, kot se je izkazalo, poslednjo vlogo v romantični komediji Latino ljubimec Cristine Comencini. Film je trenutno v poprodukciji.