Dokumentarna oddaja Zeleni Pariz odstira novo, manj poznano podobo te metropole. Foto: Reuters
Dokumentarna oddaja Zeleni Pariz odstira novo, manj poznano podobo te metropole. Foto: Reuters
Zvezdne steze
Dokumentarni film Gradnja Zvezdnih stez, ki popelje med rekvizite priljubljene nadaljevanke, bo na 2. programu Televizije Slovenija v četrtek, 20. julija. Foto: Reuters

Ko pomislimo na Pariz, se nam pred očmi verjetno najprej prikažejo Eifflov stolp, katedrala Notre-Dame, Louvre in druge mogočne stavbe in spomeniki, ki pripovedujejo o bogati zgodovini mesta. Tudi misel na zelenje se nemara prikrade nekje, morda ob misli na sprehod ob Seni ali po kakšnem od parkov, a v resnici si ga prav veliko v tem mestu dolge zgodovine ne predstavljamo. Pariz nam v oddaji razkrije svojo novo in osupljivo zeleno podobo.

Zelenjava pod Eifflovim stolpom
Prav ta vidik Pariza v središče postavlja dokumentarni film Zeleni Pariz (Paris se met au vert, 2015), ki si ga lahko ogledate nocoj ob 20.00 na 2. programu televizije Slovenija. Namesto na Eifflov stolp vodi dokumentarec gledalca ob njegovo vznožje, kjer se bohoti velik zelenjavni vrt. Predstavlja divjino na kraju, kjer so vlaki nehali voziti, gozd poleg savane v bližini Vincennesa in nedotaknjen svet pri Bulonjskem gozdu.

Kdo bi pomislil, da je mogoče gojiti solato na strehah v razkošnih četrtih, in prav to se dogaja na strehi hotela ob Eifflovem stolpu. Na vsakem koraku so zakladi biološke raznovrstnosti, divjino ob Vincenskem gozdu pa vzgajajo vrtnarji iz živalskega vrta.

Od Zvezdnih stez do poslednjega inkovskega mostu
Čez teden dni, 13. julija, bo sledil dokumentarec Najbolj nenavadne hiše na svetu (World's Weirdest Homes, 2015), četrtek za tem, torej 29. julija, pa Gradnja Zvezdnih stez (Building Star Trek, 2016), kanadski dokumentarec, v katerem režiser Mick Grogan predstavlja rekvizite in različne predmete, s katerimi so pomagali ustvarjati izvirno znanstvenofantastično serijo. V četrtek, 27. julija, bo na vrsti Poslednji inkovski most (Q’eswachaka: The Last Inca Bridge, 2015), na prvi avgustovski četrtek pa bo sledil film o naravnem parku Bazaruto, Dugongova dežela: Zgodba o preživetju (Bazaruto, The Dugong’s Land, A Tale Of Survival, 2016).