Oba neverjetna Spider-Mana z Andrewom Garfieldom v naslovni vlogi je režiral Marc Webb. Foto: Kolosej
Oba neverjetna Spider-Mana z Andrewom Garfieldom v naslovni vlogi je režiral Marc Webb. Foto: Kolosej
Lik Spider-Mana je del Marvelovega stripovskega vesolja, filmske pravice zanj pa ima že od leta 1999 studio Sony.
Vse kaže, da se bomo morali posloviti od Andrewa Garfielda v vlogi Spider-Mana. Foto: Kolosej

Nova delitev avtorskih pravic prihaja ob lanskem visokoproračunskem spektaklu Neverjetni Spider-Man 2, ki se je v kinodvoranah odrezal precej slabše od pričakovanj. Zaslužil je sicer vse prej kot kilavih 709 milijonov dolarjev, kar pa je vseeno najmanj od vseh petih filmov o plezajočem junaku, kolikor so jih doslej posneli pod Sonyjevim okriljem.

Kaj je veliko donosnejše od filmov o Spider-Manu? Filmi o Thoru, Iron Manu in drugih Marvelovih likih, kamor ima "Spidey" po novem odprta vrata. Glede na datum dogovora se zdi obveščenim najverjetneje, da ga bomo videli v franšizi Kapitan Amerika; film Civil War (Državljanska vojna) je napovedan za leto 2016. Seveda je koristen tudi podatek, da se lik Spider-Mana pojavi tudi v stripovski različici iste zgodbe.

Na pomoč priskoči Kevin Feige
Studio Marvel bo nato koproducent naslednjega samostojnega filma o Spider-Manu, ki ga bo financiral Sony, napovedan pa je za leto 2017. Kevin Feige, vodja studia Marvel, ki mu gredo zasluge za deset zaporednih Marvelovih finančnih uspešnic, tudi za lanske Varuhe galaksije, bo imel prste pri vseh "kreativnih odločitvah" v povezavi s Spider-Manom.

Razklan na dvoje
Ljubitelji stripovskih franšiz so v resnici že več kot deset let zahtevali, naj se Spider-Man pridruži Marvelovi četici. Lik je namreč del Marvelovega stripovskega vesolja, filmske pravice zanj pa ima že od leta 1999 studio Sony (zanje so takrat bojda plačali sedem milijonov dolarjev).

"Odžagani" Garfield?
Na veliko platno je Petra Parkerja in njegovo skrivnost prvi pripeljal režiser Sam Raimi; takrat je bil v glavni vlogi še Tobey Maguire. Franšizo so pozneje znova zagnali, tokrat v režiji Marca Webba in z Andrewom Garfieldom v slavnem dresu iz lateksa. Ampak nova pogodba najverjetneje pomeni tudi konec Spider-Mana za Andrewa, kot poroča večina tujih medijev.

Pri Sonyju so menda že dalj časa iskali načine, kako osvežiti franšizo, ki z drugim filmom ni zmogla prebiti magične meje milijardnega zaslužka. Najprej so tretji del serije prestavili na leto 2018, za 2016 pa napovedali "spin-off" The Sinister Six, ki naj bi predstavil Spider-Manove največje sovražnike. Govorilo se je, da bi lahko posneli še serijo sorodnih filmov z ženskimi junakinjami, pa da bi lahko posneli tudi film, ki bi v ospredje postavil Petrovo teto May. (Vzporedno s temi idejami pa so se ves čas pogajali tudi z Marvelom, kar so pred kratkim razkrila v napadu na Sony ukradena elektronska pisma.)

Niso več (čista) konkurenca
Ob novem dogovoru so svoj urnik premier popravili tudi pri Marvelu. Doslej je veljalo, da bo naslednji film o Thoru v kinematografih neposredna konkurenca naslednjemu Spider-Manu (poleti 2017), po novem pa so ga prestavili na november. Posledično se v naslednje leto, 2018, seli film o Črnem Panterju.