"V filmu sicer ni bilo policistov iz sedemdesetih, ampak šlo je za tovrstno vzdušje," se We Can Do It spominja Jonze. Foto: YouTube
"V švicarskih Alpah rojeni" Nathaniel Hornblower je bil v nekem trenutku tako resnična osebnost, da je celo uzurpiral podelitev MTV-jevih videonagrad. Foto: MTV

Če bi ga kdaj posneli, bi bil We Can Do This "bizaren" zvezdniški projekt, v katerem bi vsak izmed treh članov Beastie Boys igral več različnih likov. "Popolnoma trapasto bi bilo," je Jonze povedal v nedavnem intervjuju za Indiewire. "Potem ko smo skupaj posneli videospot za Sabotage, smo vsi štirje napisali še scenarij. Noro zabavno je bilo."

Leta 1994, ko se je danes kultni Sabotage pojavil na MTV-ju, je bil Jonze "samo" režiser videospotov, njegov celovečerni filmski prvenec - Biti John Malkovich - pa je bil še pet let v prihodnosti. Beastie Boys pa so bili po drugi strani v tistem hipu največja hiphopovska zasedba na svetu: zvezda je bil še celo alter ego (zdaj že pokojnega) Adama Yaucha, Nathaniel Hornblower - tistega leta je denimo "vdrl" na oder med podelitvijo MTV-jevih videonagrad in izpodbijal zasluženost zmage skupine R.E.M. oz. njihovega Everybody Hurts ...

We Can Do This je bil pravzaprav zamišljen kot "zgodba o Hornblowerju" - se zdaj spominja Jonze -, v kateri bi vsak izmed članov igral "pet ali šest različnih likov" (eden izmed njih bi bil tudi sir Stuart Wallace, ki se pojavi v videu Sabotage). "Mike D je bil kantrizvezdnik ... Adam Horowitz je bil mulc, podoben Johnu Travolti v Vročici sobotne noči, ki ima raznovrstne sanje in ambicije, a je res neroden in ne zna plesati."

Čeprav je četverica svoj scenarij tudi dokončala, pa projekt nikoli ni dosegel naslednje stopničke. "Zabavno bi jih bilo videti na velikem platnu," še zdaj razmišlja Jonze. A namesto tega je šel svoj celovečerni prvenec snemat "v glavo Johna Malkovicha", medtem ko so Beastie Boys posneli komercialno najuspešnejši album svoje kariere, Hello Nasty.

Kljub temu pa je projekt We Can Do This pustil drobceno sled v popkulturni zgodovini: kantripevec Mike D, znan tudi kot Country Mike, je leta 1999 v omejeni nakladi dejansko izdal svojo ploščo "največjih uspešnic".

Jonze se trenutno v medijih pojavlja predvsem zaradi kritiško hvaljenega novega filma Her, ki ima v svoji glasbeni podlagi med drugim Karen O in Arcade Fire. Kanadska skupina naj bi pesem Supersymmetry napisala prav za njegov film, pravi Jonze.