James Cameron je okoljevarstveno tematiko implicitno izpostavil že v svoji bombastični uspešnici Avatar. Foto: Reuters
James Cameron je okoljevarstveno tematiko implicitno izpostavil že v svoji bombastični uspešnici Avatar. Foto: Reuters
Indiana Jones, tokrat na čisto pravi misiji. Foto: Showtime

"Če gledalci spremljajo igralce, ki jih povezujejo z eskapistično fikcijo in jih slišijo naštevati streznjujoča dejstva, se bo povedano morda v njih zasidralo, kot se sicer ne bi.

Michael C. Hall
Poleg zvezdnikov (na sliki je Jessica Alba) v seriji nastopajo tudi znanstveniki, ki stvari razložijo na malo višji ravni. Foto: Showtime
Drugi del je naslovljen End of the Woods (Konec gozdov). V njem Arnold Schwarzenegger raziskuje deforestacijo v Indoneziji in na lastni koži ugotovi, s kakšnimi požari se morajo vnovih razmerah spopadati gasilci. Foto: Showtime
"Ljudje mislijo, da gre za taljenje ledenikov in severne medvede," slišimo v napovedniku. "To je čisto napačno. Gre za stoodstotno človeško zgodbo." Foto: Showtime

Na spored CBS-ove kabelske mreže Showtime prihaja nova nadaljevanka v devetih delih Years of Living Dangerously (Leta nevarnega življenja); v njej bodo skušali povzeti vpliv, ki ga ima človek na okolje, in predstaviti posledice, ki jih bodo imele spremembe podnebja za ljudi. S široko paleto primerov - od vse pogostejših gozdnih požarov v Kaliforniji in hromeče suše v Teksasu do hitro kopnečega rastja v Indoneziji - bodo skušali na naslovnice in v našo zavest vrniti temo, ki je po letu 2006 in z oskarjem nagrajenem dokumentarcu Neprijetna resnica počasi utonila v pozabo.

"Zdajšnji trenutek je prelomen," je na predstavitvi serije poudaril James Cameron, ki pri projektu sodeluje kot izvršni producent. "Opustošenje planeta, ki mu bomo priča v naslednjem stoletju, je za večino ljudi nepredstavljivo; mislim, da lahko ta serija nekatera dejstva predstavi na človeški način, jih naredi bolj resnična in oprijemljiva."

Da bi njegovemu pozivu sploh kdo prisluhnil, je Cameron na kup zbobnal celo vrsto zvezdnikov, ki pred kamero nastopijo kot nekakšni dopisniki; med njimi so Harrison Ford, Matt Damon, Don Cheadle, Jessica Alba, Michael C. Hall in Arnold Schwarzenegger (ki je prav tako izvršni producent).

Teksaška molitev za dež
V prvi epizodi, Praying for Rain (Molitev za dež), Don Cheadle odpotuje v Plainview v Teksasu, kjer se prebivalci zaradi dolgotrajne suše že spopadajo z gospodarsko stisko: lani je bil prisiljen zapreti obrat s predelavo mesa Cargill Inc, ki je zagotavljal službe večini meščanov. Cheadle se med drugim pogovarja z enim od odpuščenih delavcev tovarne, ki preživlja težke čase in trdno verjame, da je priča "biblični suši". Pred kamero stopijo tudi tisti z bolj strokovnimi mnenji: Katharine Hayhoe, profesorica z univerze Texas Tech, skuša razložiti okoliščine, ki so pripeljale do suše, ter jih spomniti, da naraščanje temperatur vpliva na njihove službe, hrano in zdravje.

Imeli so "resnejše" težave
V ZDA okoljevarstvena politika, ki se ukvarja z zmanjševanjem toplogrednih plinov, ni več prednostna tema v javnih razpravah že vse od leta 2008, ko sta jo v ozadje potisnila recesija in posledična gospodarska letargija. Najnovejše, marčevsko poročilo Združenih narodov ugotavlja, da je posledice segrevanja mogoče občutiti povsod; to se kaže v pomanjkanju hrane, naravnih katastrofah in povečanih tveganjih vojn.

Vodje svobodnega sveta?
Cameron pridiga, da edina pot do sprememb vodi prek sprememb zakonodaje. "ZDA samo drobencljajo za tropom, namesto da bi nakazovale moralne smernice, sramotijo jih praktično vse druge velike države, ki dejansko ukrepajo. Če hočemo v tej deželi videti spremembe, morajo izvirati iz družbenega aktivizma. Povprečen državljan bo moral ugotoviti, da sta njegovo življenje in dobrobit v nevarnosti."

Slava odpira vrata
Rekrutiranje hollywoodskih obrazov za poudarjanje perečih problemov ima poleg očitnih še druge prednosti: ko je Harrison Ford odpotoval v Indonezijo ter zahteval odgovore od tamkajšnjega ministra za okolje in predsednika, sta sestanka pritegnila pozornost mednarodne javnosti. "Če gledalci spremljajo igralce, ki jih povezujejo z eskapistično fikcijo in jih slišijo naštevati streznjujoča dejstva, se bo povedano morda v njih zasidralo, kot se sicer ne bi," razmišlja Michael C. Hall, ki je v okviru serije potoval v Bangladeš, ki ga ogroža dvigajoča se morska gladina.

Prisluhnili tudi drugi plati zgodbe
Dokumentarci bodo besedo dali tudi skeptikom v zvezi z vprašanji svetovnega segrevanja - od Teksašanov, ki verjamejo, da so suše Božja kazen, do znanstvenikov, ki trdijo, da je segrevanje naraven proces v življenju planeta. Nekateri strokovnjaki so namreč skeptični: eden od avtorjev zgoraj omenjenega ZN-ovega poročila je med delom odstopil, češ da njegovi kolegi sestavljajo "alarmistično" poročilo, ki karikira nevarnosti podnebnih sprememb.

A Cameron vseeno poudari, da je do skeptikov - skeptičen. "Mislim, da je vsak protiargument pomembno pazljivo pretehtati; in ko to enkrat narediš, vsi po vrsti razpadejo, razpadejo pod težo znanosti."

"Če gledalci spremljajo igralce, ki jih povezujejo z eskapistično fikcijo in jih slišijo naštevati streznjujoča dejstva, se bo povedano morda v njih zasidralo, kot se sicer ne bi.

Michael C. Hall