Režiserja sta nagrado dobila za film Quinceanera. Foto: EPA
Režiserja sta nagrado dobila za film Quinceanera. Foto: EPA
God Grew Tired of Us
Queen je dokumentarec snemal štiri leta. Foto: EPA
Robert Redford
Redford je pred 25 leti ustanovil Inštitut neodvisnega filma Sundance. Foto: Reuters

Prvi, zmagovalec v kategoriji najboljša drama, je film o življenju južnoameriških priseljencev v Los Angelesu, ki je prikazan skozi oči najstnikov, drugi, nagrado žirije in občinstva je prejel v kategoriji najboljši dokumentarec, pa je film o treh sudanskih beguncih, ki so se izselili v ZDA. Letos se je prvič zgodilo, da sta filma iz dveh kategorij odnesla nagrado tako žirije kot občinstva.

Sundance iz mahnega naredi veliko
Po prejetju nagrade je Wash Westmoreland, eden izmed obeh režiserjev filma Quinceanera, dejal, da je njun film majhen, festival Sundance pa je kot mikroskop, ki lahko majhne stvari močno poveča. "In tako se je zgodilo tudi z najinim filmom," je še dodal. Tako Westmoreland kot drugi režiser filma Richard Glatzer upata, da bosta s filmom občinstvu pokazala, kako priseljenci v sodobnih zahodnih družbah pozabljajo na svoje tradicije. Na letošnjem festivalu Sundance so prevladovali filmi o prilagajanju priseljencev na življenje v ZDA.

Bosih nog v ZDA
Tudi režiser nagrajenega dokumentarca God Grew Tired of Us Christopher Quinn, ki je film snemal dolga štiri leta, se zanaša na festival Sundance, da bo prav z njegovo pomočjo dosegel večje število ljudi, predvsem v ZDA. Quinn je v obdoju snemanja sledil trem sudanskim fantom, ki so se v poznih 80. letih 20. stoletja bosih nog odpravili na mučno pot skozi puščavo v upanju na boljše življenje. Iz države jih je pregnala državljanska vojna, zavetje pa so našli v ZDA, kjer so se morali spoprijeti z novim, zanje nenavadnim načinom življenja.

Drugi nagrajenci so še ...
Med odmevnejšimi filmi festivala je bil še film Iraq In Fragments režiserja Jamesa Longleyja, ki je za svoje delo prejel nagrado za najboljšo režijo. Film prikazuje vojno v Iraku skozi oči ljudi iz treh različnih delov države. Nagrade pa so dobili še francoski neo-noir triler 13 Tzameti (nagrada žirije za najboljšo dramo v svetovni konkurenci), Mehiški film In the Pit (nagrada žirije za najboljši dokumentarec v svetovni konkurenci), novozelandska drama No. 2 (nagrada občinstva za najboljšo dramo v svetovni konkurenci), mehiški dokumentarec De Nadie (nagrada občinstva za najboljši dokumentarec v svetovni konkurenci) in film A Guide to Recognizing Your Saints (nagrada za najboljšo režijo drame).

25 let Inštituta Sundance
Na Sundanceu, ki velja za največji festival neodvisnega filma v ZDA, so podelili več kot dvajset nagrad v različnih kategorijah, med njimi za najboljšo dramo, dokumentarec, režijo in scenarij. Na letošnjem festivalu Sundance, ki ga je zaznamovala 25. obletnica Inštituta za neodvisni film Sundance Roberta Redforda, so prevladovali filmi o prilagajanju priseljencev na življenje v ZDA.