Kot pojasnjujejo na Fox TV, so se želeli izogniti predvajanju morebitnih spornih vsebin. Ni sicer jasno, ali je bilo v odpovedanih delih serij eksplicitno prikazano nasilje, drži pa, da sta obe prikazovali nekoliko svojsko videnje božiča. V odpovedani epizodi serije American Dad naj bi tako za božič demon kaznoval poredne otroke.

V razpravo, ki se je vnela, se je vmešal tudi filmski režiser Quentin Tarantino, ki je prepričan, da prikazovanje nasilja v filmih ni sporno. Tudi v njegovem zadnjem filmu Django Unchained, ki ga bodo v ameriških kinematografih premierno predvajali v kratkem, krvi ne manjka - iz ustreljenih junakov naj bi kar špricala.

Drugačnega mnenja je Jamie Foxx, ki ima v filmu glavno vlogo. "Ne moremo preprosto obrniti hrbta in reči, da nasilje v filmih nima nobenega vpliva. Ima ga."

Je nasilje lahko poučno?
"To je vestern. Nehajte že," odgovarja Tarantino, ki je prepričan, da so za nasilje vselej odgovorni le storilci sami. Podobno meni igralec Christoph Waltz, ki pravi, da imajo večjo vlogo od pripovedovalcev zgodb mediji. Strinja se, da je film nasilen, a po njegovem mnenju nasilja zato še ne spodbuja. Brez krvavih prizorov po njegovih besedah pač ne gre, saj so ti del ameriške zgodovine. Pritrjuje mu igralka Kerry Washington, ki nastopa v vlogi Djangove žene Broomhilde. Kot meni, je Američane le na ta način mogoče poučiti o grozovitosti suženjstva.

Preloženi dve premieri
V soboto sta bili v Los Angelesu in Pittsburghu sicer preloženi tudi premieri novega akcijskega filma Toma Cruisa Reacher in komedije Billyja Crystala Parental Guidance. Cruisov film se namreč začne s prizorom ostrostrelca, ki ubije več ljudi. Pri studiu Paramount Pictures pojasnjujejo, da so se za to odločili iz spoštovanja do družin žrtev.