Quentinu Tarantinu laska, da filmski blogi hlastajo za še tako majhnimi drobtinicami informacij o njegovih filmih - a samo, dokler se do informacij ne prikopljejo sami. Foto: EPA
Quentinu Tarantinu laska, da filmski blogi hlastajo za še tako majhnimi drobtinicami informacij o njegovih filmih - a samo, dokler se do informacij ne prikopljejo sami. Foto: EPA
Ekipa, ki je priskočila na pomoč pri branju protorazličice scenarija.
Samuel L. Jackson
Po poročanju prisotnih je bil menda najbolj v formi Samuel L. Jackson, za katerega Tarantino konec koncev vloge piše že leta. Foto: Reuters
Prisotnost Harveyja Weinsteina med občinstvom daje misliti, da The hateful Eight ne bo ostal zgolj bralna drama. Foto: Kolosej

Načrti za snemanje Tarantinovega prvega projekta po Djangu brez okovov, vesterna The Hateful Eight, so januarja nenadoma padli v vodo, ko je Tarantino ogorčeno ugotovil, da je scenarij brez njegovega privoljenja začel krožiti po Hollywoodu in celo končal na eni ali dveh filmu posvečenih spletnih straneh.

Nemudoma je objavil, da filma sploh ne bo posnel, s prstom kazal na agenta Brucea Derna in/ali Michaela Madsena ter zaradi sodelovanja pri kršenju avtorskih pravic vložil tožbo proti spletni strani Gawker (sojenje je napovedano za januar naslednjega leta). Zaradi vsega skupaj je bil takrat - po lastnih besedah - "zelo, zelo potrt".

No, v Los Angelesu je bil režiser vseeno že boljše volje: organiziral je javno branje scenarija in namignil, da bi film nekoč morda vendarle ugledal luč dneva (in to ne samo v knjižni obliki). "Ukvarjam se z drugim osnutkom, naredil bom tudi še tretjega, ampak danes bomo brali iz prvega," je razložil občinstvu v losangeleškem hotelu Theatre at the Ace. Dogodek je organizirala neprofitna organizacija Film Independent, ki prireja tudi podelitev nagrad Independent Spirit.

Konca ne pozna še nihče
51-letni Tarantino je opozoril, da bo v prihodnosti samo zgodbo še temeljito predelal - še posebej sklepno dejanje, ki mu sam pravi "peto poglavje". "Peto poglavje je drugačno od končnega petega poglavja, zato bo ta različica javno predstavljena samo danes."

Spet lovci na glave in Divji zahod
The Hateful Eight
je Tarantino postavil v Wyoming, tik po koncu ameriške državljanske vojne. Zaradi snežnega meteža, ki potniške kočije prisili k umiku s kolovozov, se v odročni galanteriji znajde pisana druščina najrazličnejših lopovov. Med njimi sta lovca na glave, ki drug v drugem vidita konkurenco, odpadniški vojak konfederativne vojske, general in zapornica.

Krvava detektivka
Štiri od petih "poglavij" se odvijajo skoraj izključno v eni sami sobi, pri Hollywood Reporterju pa celo zgodbo opisujejo kot detektivko v maniri Agathe Christie, ampak z veliko več krvi in nasilja (na koncu - vsaj v trenutni različici - mrtvi obležijo bolj ali manj vsi).

Za branje je Tarantino na pomoč poklical večinoma svoje stalne igralce, tudi Tima Rotha (Stekli psi, Šund), Kurta Russella (Smrtno varen) in Amber Tamblyn (Django brez okovov). "Tole vadimo že tri dni in nismo slabi," je neskromno omenil Tarantino. Samuel L. Jackson in Russell sta brala vlogi lovcev na glave, Michael Madsen kavboja Johna Gagea, Tarantino pa je poskrbel za naracijo. "Fantje, odplavali ste od besedila v scenariju," jih je na neki točki okregal. "Brez soscenaristov, prosim!" Prav tako je režiser med branjem z medklici redno opozarjal na zasneženo pokrajino Wyominga ter na povojno razdejanje, ki "bo posneto v 70-milimetrski veličastnosti."

Hollywood je našpičil ušesa
"Literarnega večera", za katerega je bilo treba odšteti med 150 in 200 dolarji, se je udeležilo okrog 1200 ljudi. Med občinstvom je bil tudi filmski mogul Harvey Weinstein, distributer večine Tarantinovih filmov, in scenarist Mož X David Hayter. Uporaba mobilnih telefonov je bila strogo prepovedana, dogodka pa seveda nikjer niso v živo prenašali.