Branko Završan (levo) je za nekaj mesecev postal voznik tovornjaka. Foto: Kinodvor
Branko Završan (levo) je za nekaj mesecev postal voznik tovornjaka. Foto: Kinodvor

meri v denarju.

Težke razmere in nečloveške zahteve delodajalcev na cesti ogrožajo Brankovo varnost in življenje. In zdi se, kot da ga neskončne vožnje po evropskih tržnih magistralah ne bodo nikoli pripeljale domov, k vse bolj oddaljeni in odtujeni družini.

TIR, zmagovalec lanskega mednarodnega festivala v Rimu, je dokumentarno-igrani film ceste, ki skozi intimen vpogled v vsakdanjo rutino sodobnega Odiseja, tovornjakarja Branka Završana, razkriva globalno problematiko izkoriščanja delavstva in trpko realnost večnih nomadov evropskega prevozništva. Predvajali ga bodo danes ob 21.05 na 2. programu TV Slovenija.

Film je del cikla Slovenski igralci osvajajo evropski film, v okviru katerega bodo predvajali štiri filme s slovenskimi igralci v vidnih vlogah: v sredo bo na sporedu nemški vestern Zlato z Markom Mandićem, v četrtek hrvaški film Lea in Darija s Sebastianom Cavazzo in Brankom Završanom, v petek pa irski Policist s Katarino Čas.

Po premieri filma TIR junija lani je v kavarni Kinodvora potekal pogovor z ustvarjalcema filma Brankom Završanom in Lučko Počkaj, ki ga je vodil Denis Valič. Prisluhnite mu v priloženem videoposnetku.