Zlo v Kingovem romanu privzame obliko klovna, ker ve, da se jih otroci pogosto bojijo - ironično pa je, da jih zdaj marsikdo ne mara prav zaradi upodobitve Tima Curryja. Foto:
Zlo v Kingovem romanu privzame obliko klovna, ker ve, da se jih otroci pogosto bojijo - ironično pa je, da jih zdaj marsikdo ne mara prav zaradi upodobitve Tima Curryja. Foto:
Zgodba prve sezone Pravega detektiva s Tistim nima nekih silnih podobnosti, je pa režiser dokazal, da obvlada niansirano karakterizacijo svojih likov in stopnjevanje nelagodnega občutja. Foto: Reuters
Stephen King v zrelih letih ne ustvarja z nič manjšim tempom. Pravkar je izdal roman Revival, enega boljših v zadnjih letih; v njem pred kuliso starinskih zabaviščnih parkov in malih mest načenja teme vere, čudežev in posmrtnega življenja. Foto: EPA

Snemanje filma, ki je bil v taki ali drugačni obliki v predprodukciji dolga leta, se bo začelo poleti, poroča popkulturna spletna stran Vulture. Zajetni roman bodo, kot (žal) trendi zadnje čase narekujejo, razdelili na dva filma pod producentsko taktirko Dana Lina (Lego film). "Knjiga je tako epska, da je ne bi mogli povedati v enem filmu, ne da bi pri tem likom delali krivico," pravi Li.

Za prvi je režiser že izbran: to je Cary Fukunaga, ki se je letos v Hollywoodu še posebej proslavil z režijo serije True Detective. Trenutno so menda pri koncu tudi pogajanja v povezavi s tem, ali bo Fukunaga tudi soscenarist drugega filma. Lin: "Cary rad stvari dodeluje dalj časa, s tem projektom se ukvarjava že tri ali štiri leta. Blazno veseli smo, da je še vedno z nami." Scenarij prvega filma so spisali Fukunaga, Chase Palmer in David Kajganich.

Lin je za omenjeno stran že potrdil, da zanje navija tudi pisatelj: "Za nas je najpomembneje, da nam je dal Stephen King svoj blagoslov. Nismo hoteli snemati nečesa, za kar se njemu ne bi zdelo pravilen pristop. Ko smo mu poslali scenarij, je Caryju odgovoril: 'Pojdite z Bogom, prosim! To je različica, ki bi jo studio moral posneti.' To nam je bilo seveda v silno zadovoljstvo."

Roman Tisto (It) je kmalu po izdaji leta 1986 postal silna uspešnica. Gre za zgodbo o skupinici sedmih otrok iz Maina (seveda), ki jih ogroža Tisto, stvor, ki pooseblja čisto zlo. Priplazi se iz kanalizacije in se lahko spremeni v najhujšo otroško moro; po navadi si izbere obliko krvoločnega klovna Pennywisa. Skoraj 30 let pozneje se stvor vrne, a zdaj že odrasla družba, ki si je takrat obljubila, da se bodo proti Tistemu spopadli skupaj, če se kdaj vrne, se le bežno spominja doživetij iz otroštva. V romanu je zgodba postavljena najprej v leto 1958 in nato 1985. (Zanimivo bo videti, ali bodo ohranili ta časovni okvir ali pa dogajanje prestavili bližje današnjemu času.)

Marsikdo se verjetno še spominja, da so knjigo leta 1990 adaptirali v televizijsko miniserijo, v kateri je zli stvor zaigral Tim Curry. Za zdaj ni znano še nobeno igralsko ime, ki bi ga uradno ali neuradno povezovali z nastajajočim filmom.

Na splošno pa je letos dobro filmsko leto za Kinga: pred kratkim je bilo potrjeno, da se bo - v tem primeru kar v štiri filme - ekraniziralo še eno njegovo ključno delo, epsko-fantazijski The Stand. Filme bo režiral Josh Boone (Krive so zvezde), Matthew McCounaghey pa naj bi igral zlobnega čarovnika Randalla Flagga.

Fukunagov naslednji film bo drama o otroških vojakih v Afriki, Beasts of No Nation (z Idrisom Elbo v glavni vlogi), pri drugi sezoni True Detective pa sodeluje le kot eden izmed producentov.