Vodstvo muzeja v Honoluluju, ki je imelo steber od leta 1981, ni vedelo, da imajo v lasti ukraden artefakt. Foto: AP
Vodstvo muzeja v Honoluluju, ki je imelo steber od leta 1981, ni vedelo, da imajo v lasti ukraden artefakt. Foto: AP
Havajski in aljaški staroselci so v četrtek ob totemu izvedli ceremonialni ritual. Foto: AP
John Barrymore s Katharine Hepburn v filmu A Bill of Divorcement, ki je bil za veliko igralko tudi prvi nastop pred kamero. Foto: AP

Dobrih devet metrov visok leseni totem, ki je last plemena Tlingit, bo iz Honoluluja do Aljaske pripotoval do 6. novembra. S tem bo sklenjeno potovanje, ki se je začelo daljnega leta 1931, ko je oko na umetnino vrgel igralec John Barrymore, takrat ravno sredi jadralskega popotovanja ob ameriški obali.

Nakup, o katerem ni nobenih dokumentov
"Barrymore je totemski steber najbrž privezal na svojo 35-metrsko jadrnico in odplul dalje na svoji poti proti severu,
" dogodke rekonstruira aljaški profesor Steve Langdon, ki je dolga leta preživel na lovu za artefaktom. V knjigi, ki jo je na to temo napisal leta 2001, je objavil tudi fotografijo Barrymorove ekipe, ki totem nalaga na ladjo (pred tem so ga razrezali na tri dele!), s pripisom, da ga je igralec "kupil" v staroselski vasici Tuxecan na otoku Prince of Wales na Aljaski. Langdon pravi, da mu ni nikjer uspelo najti kakih dokumentov ali pričevanj, ki bi dokazovali, da je šlo za zakonit nakup.

Totem so staroselci uporabljali pri pogrebnih ritualih, v njem je bil tudi pepel pokojnika, a ni znano, kaj se je z njim zgodilo.

Hollywoodski okrasek
Barrymore, v tistem času eden najslavnejših igralcev svoje generacije (sicer pa tudi dedek nam bolj znane Drew Barrymore), je steber razstavil na vrtu svoje vile v Kaliforniji. Leta 1944, dve leti po igralčevi smrti, je steber od njegove posesti odkupil igralec Vincent Price (spomnimo se ga predvsem po grozljivkah) in ga prav tako postavil na svoj vrt. Tam je ostal do leta 1981, ko sta ga zakonca Price podarila takrat še formirajočemu se Muzeju umetnosti v Honoluluju (za krajši čas so razstavili samo zgornji del, sicer pa je bil artefakt večino časa v njihovem depoju).

Langdon je steber izsledil v muzeju, ko je nekje naletel na fotografijo Vincenta Pricea. "Bilo je čisto nadrealistično. Vidiš prepoznaven hollywoodski obraz na domačem dvorišču, ob njem totem ... okrog pa kaktuse."

Havajci se vrnitvi niso upirali
V imenu aljaškega plemena je profesor leta 2013 odpotoval na Havaje. "Med preiskavo je postalo jasno, da je steber svet predmet kulturne dediščine in da ga je treba čim prej vrniti domov," je potrdili tudi Stephan Jost, direktor muzeja v Honoluluju.

Aljaška vas, ki se danes imenuje Klawock in šteje okrog 800 prebivalcev, je na Havaje poslala več predstavnikov, ki so v četrtek proslavili prenos na sever in si s havajskimi kolegi izmenjali darila. Ko totem prispe na cilj, bo dobil stalno mesto v tamkajšnjem Centru za kulturno dediščino, medtem ko bodo v vas postavili repliko.