Tracy Morgan, ki je na Twitterju sicer precej dejaven, se na škandal še ni odzval. Foto: EPA
Tracy Morgan, ki je na Twitterju sicer precej dejaven, se na škandal še ni odzval. Foto: EPA

Če je v 30 Rock razvajen otrok v odraslem telesu, izgubljen v svetu denarja in prisklednikov, pa je kot stand up komik samo neokusen, z zlatom ovešen cepec, ki se obrača na sebi enake.

Steve Bennett
Sicer je bil velikokrat na meji, a v seriji 30 Rock je Tracy Morgan večinoma ostajal na tej strani dobrega okusa.

Kakšnih 50 zgroženih ljubiteljev komedije je zapustilo razprodano dvorano Hammer, ko se je ameriški komik, ki se za svojo slavo lahko zahvali predvsem (zdaj že upokojeni) humoristični seriji 30 Rock, vrgel v neverjetno seksističen monolog. Svoj gnev so začeli zlivati prek družbenih omrežij - predvsem s pozivi vseh nadaljnjih nastopov komika, češ da njegova mizoginija presega vse meje sprejemljivega. Številni izmed organizatorjev (Live Nation) zahtevajo tudi vračilo denarja, ki so ga plačali za vstopnico.

Morganov s kletvicami krepko zasičen nastop je bil menda natrpan z do ženskami žaljivimi šalami in nazornimi opisi. "Vse je bilo povezano s seksom," je ena izmed obiskovalk povedala za lokalni radio 3AW. "Izjavil je, da je perverznež. Potem je začel razlagati, kaj mu je všeč, razpravljal je o spolnosti med invalidi in tako dalje, preprosto odvratno."

Taktni nasveti nežnejšemu spolu ...
"Je***e ženske so nore," Morgan svoje občinstvo posvari že na samem začetku; njegova glavna nasveta za nežnejši spol sta, naj "odnesejo rit v je***o kuhinjo" ter "dajo svojo p***o na razpolago in že nehajo s tem sranjem". S "sranjem" najverjetneje misli pogovor, kajti, "ko se ti ženska enkrat zavleče sem gor (pokaže na svojo glavo), živi brez najemnine".

Morda bi to lahko pričakovali
Nekateri Morganovi kolegi so se seveda postavili tudi na njegovo stran: "Odkorakati iz predstave Tracyja Morgana zato, ker je seksistična, je podobno, kot če nehaš gledati muzikal, ker je v njem preveč petja," je izjavil komik Tommy Little. "Kar je govoril, se mi ni zdelo niti malo smešno," je bil malo strožji Josh Earl, prav tako komik. "Ampak zelo preprosto iskanje po Googlu ali YouTubu človeku že vnaprej da vedeti, kakšne so njegove stand up predstave. Ljudje bi se morali malo pozanimati."

Vodilna avstralska skupina za boj za pravice žensk, Collective Shout, je že začela kampanjo proti preostalim Morganovim nastopom v Avstraliji. "Odvratno je, da poniževanje žensk še vedno velja za zabavo," je komentirala njihova vodja Melinda Tankard Reist. "Obstajajo vladne kampanje proti nasilju nad ženskami, pa tovrstno obnašanje še vedno obstaja v 'mainstream' popkulturi. Kakšno sporočilo je to za druge moške?"

Recenzentka časopisa Herald Sun je predstavo opisala kot "resnično grozno" in "polno starih, lenih šal". "Sem za vulgaren in politično nekorekten humor, ampak tole je bilo samo nagnusno in niti malo duhovito," je zapisala. Pri reviji Chortle so zvezdnika odpisali kot "pomilovanja vrednega dinozavra s predstavami (in šalami), ki jih je civilizirani svet že pustil za seboj".

Brez filtra Tine Fey
Seveda ni nobenega razloga, da bi mislili, da bo stand up Tracyja Morgana podoben njegovemu televizijskemu alter egu (v seriji 30 Rock, op. n.), se zaveda recenzent Steve Bennett. "Tam je njegove težnje omilil vpliv Tine Fey in drugih ženskih scenaristk. A če je v 30 Rock razvajen otrok v odraslem telesu, izgubljen v svetu denarja in prisklednikov, pa je kot stand up komik samo neokusen, z zlatom ovešen cepec, ki se obrača na sebi enake."

Če je v 30 Rock razvajen otrok v odraslem telesu, izgubljen v svetu denarja in prisklednikov, pa je kot stand up komik samo neokusen, z zlatom ovešen cepec, ki se obrača na sebi enake.

Steve Bennett