Čeprav mu je uspelo na malih zaslonih, je Tracy Morgan ostal dejaven kot stand-up komik. Foto: Reuters
Čeprav mu je uspelo na malih zaslonih, je Tracy Morgan ostal dejaven kot stand-up komik. Foto: Reuters
Številni slavni komiki svoje dobre želje Tracyju pošiljajo prek Twitterja. Foto: Twitter

Če nekoga pripraviš do nasmeha, je to čudovita stvar. Zato sem prepričan, da so si vsi komiki zaslužili krilca za v nebesa. Saj gremo vsi v nebesa, ampak vsi ne bodo imeli krilc. Nekateri bodo samo navadni angeli, ki bodo opravljali hišniška in čistilna dela. V nebesih bom jaz na kavčku z Oprah.

Letos smo ga lahko slišali tudi v drugema delu animiranega filma Rio. Foto: Reuters

V nesreči, zaradi katere se je prevrnil avtobus, je umrl en človek, štiri ponesrečence pa so odpeljali v bolnišnico; od tega so trije, med njimi tudi Morgan, še vedno v kritičnem stanju. 35-letni voznik tovornjaka, ki je nesrečo povzročil, je bil medtem že kazensko ovaden; ker je med vožnjo zadremal, se je od zadaj zaletel v Tracyjev avtobus in njegovo spremstvo, ki se je vračalo iz stand-up nastopa v Delawaru.

Tiskovni predstavnik zvezdnika je medtem potrdil le, da je njegova stranka sicer v kritičnem stanju, da pa v bližnji bolnišnici prejema "izvrstno nego". Morgan in njegova 26-letna partnerica pričakujeta julija že drugega skupnega otroka.

"Nori" Tracy iz 30 Rock
Tracy Morgan je seveda najbolj znan po svojem liku v humoristični nanizanki 30 Rock, v kateri je nastopal ob Alecu Baldwinu in Tini Fey. V seriji, ki je hotela prikazati dogajanje v zakulisju komične oddaje, kakršna je Saturday Night Live, je igral karikirano, megalomansko, narcisoidno različico samega sebe - zvezdnika komičnih skečev. Za to vlogo je bil leta 2009 nominiran tudi za emmyja za najboljšega igralca v stranski vlogi v komediji.

Lastni šov se ni obnesel
Tracy Morgan se je sicer (resnični) kultni oddaji Saturday Night Live pridružil leta 1996; v njihovih skečih je nastopal sedem let: "specializiral" se je na karikirane, vehementne like (astronavt Jones, Dominikanec Lou) in škandalozne imitacije slavnih (Mike Tyson, Oprah Winfrey, Marion "Suge" Knight, ...) in se nato leta 2003 poslovil, ker je dobil lastno oddajo, The Tracy Morgan Show. Ta je sicer propadla že po eni sezoni, je pa Morgan nato leta 2006 dobil vlogo v 30 Rock.

Humor, ki ni za politično korektne
In prav v svojih stand-up nastopih je Morgan pogosto sporna osebnost. Lani je, denimo, kakšnih 50 zgroženih ljubiteljev komedije zapustilo razprodano dvorano v Melbournu, ko se je Morgan vrgel v neverjetno seksističen monolog. Morganov s kletvicami krepko zasičen nastop je bil menda natrpan z do ženski žaljivimi šalami in nazornimi opisi. "Če je bil v 30 Rock razvajen otrok v odraslem telesu, izgubljen v svetu denarja in prisklednikov, pa je kot stand-up komik samo neokusen, z zlatom ovešen cepec, ki se obrača na sebi enake," je takrat strupeno zapisal eden od prisotnih recenzentov.

Komik je bil sicer na udaru že prej, denimo leta 2011, ko je v silno homofobnem nastopu med drugim izjavil, "da bi zabodel svojega sina, če bi izvedel, da je gej".

Zdrsljivi tobogan slave
Leta 2009 je Morgan izdal tudi avtobiografijo, I Am the New Black, v kateri je popisal svoje odraščanje v brooklynskem socialnem bloku; njegova mama je sama vzgojila pet otrok, oče pa je umrl za aidsom, ko je imel Tracy 17 let. Več let pozneje je v nekem intervjuju priznal, da "je slava najhujša droga", ki ga je v mlajših letih "popeljala po poti žuriranja in posedanja" in povzročila razpad njegovega prvega zakona. (Kar 21 let je bil poročen s svojim dekletom iz srednje šole, s katero sta imela tri sinove.) V življenju se je moral spopasti tudi s sladkorno boleznijo, leta 2010 pa je preživel presaditev ledvice.

Če nekoga pripraviš do nasmeha, je to čudovita stvar. Zato sem prepričan, da so si vsi komiki zaslužili krilca za v nebesa. Saj gremo vsi v nebesa, ampak vsi ne bodo imeli krilc. Nekateri bodo samo navadni angeli, ki bodo opravljali hišniška in čistilna dela. V nebesih bom jaz na kavčku z Oprah.