Tetris se še danes redno pojavlja tudi na prvem mestu skoraj vseh lestvic najbolj priljubljenih iger. Po preprosti zasnovi in ogromni priljubljenosti se mu najbrž približata le še pac man in arkanoid. Foto: AP
Tetris se še danes redno pojavlja tudi na prvem mestu skoraj vseh lestvic najbolj priljubljenih iger. Po preprosti zasnovi in ogromni priljubljenosti se mu najbrž približata le še pac man in arkanoid. Foto: AP
Aleksej Pažitnov
Aleksej Pažitnov se je leta 1996 preselil v ZDA in do leta 2005 razvijal miselne igre za Microsoft. Zdaj dela za družbo WildSnake Software. Foto: EPA

Pred dvema letoma je iz Hollywooda prišla novica, da bodo to kultno igro prenesli v igrano celovečerno "znanstvenofantastično epopejo", te dni pa je bilo naznanjeno, da bo šlo za trilogijo.

Producent filma Larry Kasanoff je za filmsko publikacijo Empire povedal, da ne gre za odločitev iz finančnih razlogov, temveč da je zgodba, ki so jo zasnovali, prevelika za en sam film. Dodal je še, da so špekulacije, da bomo v filmu spremljali antropomorfizirane like na pohodu v boj, povsem zgrešene.

"Ne bo šlo za like z nogicami, ki bi se podili skozi film," je dejal Kasanoff. "Vendar je sijajno, da ljudje mislijo tako. Merila so zato postavljena precej nizko!"

Malo rusko-ameriške zgodovine …
Tetrisova zasnova je preprosta - štirje različni liki, sestavljeni iz štirih enakih koščkov, padajo, igralec pa jih mora tako poravnati, da se izničijo. Samo ime igre izhaja iz združitve besed tetra (gr. štiri) in tenis, Pažitnov najljubši šport.

Tedaj 29-letni Pažitnov je igro sprogramiral računalniškem oddelku Akademije na novem računalniku Elektronika 60, kopiji ameriškega PDP-11. Njegov kolega Vadim Gerasimov, tedaj 16-letni srednješolec, je igro naslednje leto prenesel na osebni računalnik in tako se je začela počasi širiti po vzhodni Evropi.

Tetris lahko igrate tudi na
MMC-jevem igralnem portalu

Veliki preboj je sledil leta 1988, ko je Henk Rogers videl tetris na lasvegaškem sejmu in v tej nepretenciozni igri uvidel ogromno možnosti. Pridobil si je pravice za trženje igre in se nato dogovoril z Nintendom, da bodo igro priložili k novi igralni konzoli, ki so jo leta 1989 pripravljali za trg. Tetris so kot promocijsko igro priložili k 30 milijonom game boyev. In drugo je zgodovina, z izjemo tega, da Pažitnov kot javni uslužbenec ni nikoli dobil plačila za svoj izum.

Snemanje najbrž na Kitajskem
O zasedbi prihajajoče filmske trilogije je znano le, da naj bi Kasanoff nameraval snemati na Kitajskem, tudi z željo, da vključi tamkajšnje lokalne zvezde. Več pa producent ni želel razkriti in tudi nihče ni niti približno ugotovil, kaj počnejo.