Leta 2012 je Matevž Luzar debitiral z igranim celovečercem Srečen za umret, radostno-trpko intimko o iztekanju življenja upokojenega učitelja glasbe, ki odide v dom za starejše. Foto: Televizija Slovenija
Leta 2012 je Matevž Luzar debitiral z igranim celovečercem Srečen za umret, radostno-trpko intimko o iztekanju življenja upokojenega učitelja glasbe, ki odide v dom za starejše. Foto: Televizija Slovenija
Sošolki
Film Sošolki načenja podobno temo kot slovita drama Masaker Yasmine Reze. Foto: Televizija Slovenija

Dekleta ne jočejo scenarista in režiserja Matevža Luzarja je kriminalna komedija o Tatjani (Tanja Ribič), ki je prisiljena prevzeti sumljive posle svojega moža. Njeno brezskrbno življenje se namreč konča, ko moža Mileta ustrelijo. Medtem ko on leži v bolnišnici, se Tatjana loti izterjave »osebnih kreditov«, ki jih je Mile dajal vrlim občanom.

Rahlo avšasta, od realnosti odmaknjena Tatjana ni videti sposobna preživeti v mreži nevarnosti, ki jih prinaša svet sumljivih poslovnežev in mafijskih poslov. Na pomoč ji priskoči prijateljica Marina (Maša Derganc) in naposled - precej nejevoljno - tudi Miletova hči Suzi (Nina Rakovec). Pogumne ženske skupaj odlično opravijo posel, še več: tudi denar konča na pravem mestu. V filmu, ki klasične elemente žanra popestri z obračanjem vloge spolov, med drugim igrajo še Brane Šturbej, Peter Musevski in Jure Henigman. Dekleta ne jočejo, "film o tem, kako dekleta rešijo svet, ki so ga zavozili moški" (z besedami urednika igranega programa TV Slovenija Janija Virka), lahko na prvem programu TV Slovenija ujamete ob 20.00.


Študija o vsakodnevnih krivicah

Ob 21.20 sledi še kratki film Sošolki scenarista, režiserja in montažerja Darka Sinka. Začne se z nedolžnim prerivanjem sošolk na šolskem hodniku. Ena od deklet pri tem stakne buško, kar je povod, da njeni vplivni starši zahtevajo premestitev druge deklice. Mlada učiteljica Sonja skuša spor urediti. Ji bo uspelo? Bo šola težavo odpravila diplomatsko ali pošteno?

V filmu nastopijo Maruša Majer, Olga Kacjan, Mojca Partljič, Sabina Kogovšek, Barbara Vidovič, Maja Pihler Stermecki in Ava Zrnec. Sošolki sta na letošnjem Festivalu slovenskega filma dobili nagrado za najboljši scenarij.