Na koncu epizode se ni izkazalo, da je šlo samo za sanje ali kako vzporedno resničnost, pač pa je Brian očitno res mrtev. Foto: FOX
Na koncu epizode se ni izkazalo, da je šlo samo za sanje ali kako vzporedno resničnost, pač pa je Brian očitno res mrtev. Foto: FOX
Dodatna tragika je v tem, da je Brianov najboljši prijatelj Stewie tik pred Brianovo smrtjo uničil časovni stroj, ki bi usodni dogodek lahko izbrisal. Foto: FOX
Seth MacFarlane
Seth MacFarlane je očitno sklenil, da je treba v status quo serije podrezati. Foto: EPA

Potem ko je vest o nedeljski epizodi Family Guya na tv-mreži Fox obkrožila svet - Seth MacFarlane je meni nič, tebi nič "ubil" enega izmed najbolj priljubljenih likov, antropomorfnega psa Briana -, so se oboževalci sklenili upreti. Podpisovati so začeli peticijo na spletnem portalu Change.org, s katero zahtevajo Brianovo vrnitev v serijo. Večini podpisnikov se zdi, da je bil Brian ključen del družine in da tudi vpeljava nadomestnega psa (pa čeprav mu glas posoja Tony Sirico iz Sopranovih) njegove smrti ne odtehta.

"Ubili so psa Amerike!"
"Scenaristi
Family Guya niso ubili samo ene izmed svojih stvaritev, ampak psa, ki je v naših domovih živel zadnjih 15 let," je zapisano v peticiji. "Ubili so psa, ki nam je vsem prirasel k srcu. Ubili so psa Amerike!" Peticija je v enem samem dnevu zbrala več kot 40 tisoč podpisov, število pa medtem seveda raste še naprej.

Brian, ne ravno povprečen pes (poleg tega, da govori, tudi popiva, je zelo priljubljen pri ženskah in se ima za romanopisca), je del osrednje ekipe serije že od pilotne epizode leta 1999 dalje; od takrat je nastopil v že več kot 200 delih. 12 sezon pozneje si vsako novo epizodo Family Guya povprečno ogleda 6 milijonov gledalcev; pogosto so zaradi svojega grobega humorja in "neprimernih" zapletov tudi tarča kritik raznih "varuhov" javne morale, na primer organizacije Parents Television Council.

Griffinovi imajo že novega psa
V nedeljski epizodi, Life of Brian (najbrž aluzija na montypythonovce in njihovo parodijo Kristusovega pasijona), je Briana povozil avto. Pri veterinarju se je zbudil samo še toliko, da je družini izpovedal svojo ljubezen, nato pa umrl. (Njegove zadnje besede: "Dali ste mi čudovito življenje. Vse vas imam rad.") Kakšen mesec pozneje je družina, da bi si olajšala izgubo, posvojila novega psa, malo bolj robatega Vinnyja, ki ima italijanske korenine in, podobno kot Griffinovi, izkušnje z izgubo ljubljenega člana družine (njegov prejšnji lastnik je umrl med vadbo joge.) Njegovemu prihodu se najbolj upira zlohotni dojenček Stewie, ki si je bil z Brianom najbližje, a na koncu ga tudi on sprejme za novega družinskega člana.

Če bi se Brian vrnil (vsaj v obliki duha ali česa podobnega), to seveda ne bi bilo prvič v televizijski zgodovini. MacFarlane v zvezi z "umorom" junaka, ki mu je glas posojal kar sam, ni izjavil še ničesar - so pa zato s svojimi mnenji toliko glasnejši drugi. Kritiki so na primer skeptični. "Brian bo ostal mrtev približno toliko časa kot Superman," je tvitnil eden izmed njih, Dave Itzkoff (z New York Timesa) pa: "Saj boste vsi mediji Family Guya tako vročično pokrivali tudi čez teden ali dva, ko se 'mrtvi lik' vrne, ane?"

Samo iztočnica za "spin-off" serijo?
Taka in podobna ugibanja še dodatno podpihuje spletna stran Brian's Announcement (Brianova objava), ki trenutno prikazuje samo obcestni znak na poti v Quahog, kjer so Griffinovi doma, in uro, ki odšteva čas do nekakšne Brianove "objave". Kaj ta objava je, bomo izvedeli čez dobrih devet dni.

"Zabavna" popestritev
Producent Steve Callaghan v svoji izjavi za E! news prav tako ni povedal ničesar določnega, razen tega, da se je preobrat z Brianovo smrtjo scenaristom zdel "zabavna popestritev dogajanja". "Naši gledalci so dovolj pametni in nas spremljajo že dovolj dolgo, da vedo, da nam lahko zaupajo. Vedno se odločamo v korist serije."