Scenarist Kitajske četrti Robert Towne je lik J. J. Gittesa, tako pravi,
Scenarist Kitajske četrti Robert Towne je lik J. J. Gittesa, tako pravi, "sestavil" iz več različnih osebnosti, a Fred Otash je bil prav gotovo ena izmed njih. Foto:
Rock Hudson
Med vzponom Hudsonove kariere je igralec svojo istospolno usmerjenost pred mediji skrival (čeprav so številne njegove kolegice, na primer Elizabeth Taylor, pozneje komentirale, da je šlo za eno najmanj varovanih skrivnosti v Hollywoodu). Ko je revija Confidental leta 1955 zagrozila, da bodo objavili reportažo o Hudsonovem "skrivnem" življenju, je njegov agent Henry Wilson v zameno za njihov molk izdal skrivnosti dveh drugih svojih strank.
Otash je dolga leta molčal o tem, kaj je počel 5. avgusta 1962, na dan nikoli do konca pojasnjenega samomora Marilyn Monroe. Za LA Times je pozneje izjavil, da zato, ker "ni videl smisla v tem, da bi se vmešaval ... plačujejo mi. Ne pišem knjige. Ničesar ne skušam dokazati. Če bi hotel imeti korist z lastno vlogo v tem razmerju, bi napisal knjigo." No, če smo pošteni, knjigo pozneje tudi je napisal. Foto: EPA

The Hollywood Reporter je dobil vpogled v zapuščino že pred dvajsetimi leti umrlega zasebnega detektiva Freda Otasha.

Otash, ki je med drugim navdihnil tudi lik zasebnega raziskovalca Jaka Gittesa v kultnem filmu Kitajska četrt iz leta 1974 (igral ga je Jack Nicholson), je bil v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja zloglasen hollywoodski zalezovalec po naročilu; med drugim je vohljal za (ali pa v imenu) celo vrsto filmskih zvezd, tudi Lano Turner, Errolom Flynnom, Frankom Sinatro in Bette Davis. V svojih zapiskih se Otash tako pohvali, da je vedel, kje je Judy Garland skrivala svojo zalogo tablet, da je zalotil Jamesa Deana pri kraji iz neke trgovine v Hollywoodu in da je prisluškoval zvoku ljubljenja Marilyn Monroe in Johna F. Kennedyja.

A nazaj k "uvodnemu traču": transkript prisluha Rocku Hudsonu razkrije, da je žena od njega zahtevala, naj "preraste" svoje homoseksualno obdobje. "Vsi vedo, da si že kmalu po tem, ko sva se poročila, pobiral fante ob cesti, in da si to potem počel še naprej, prepričan, da bo zakonski stan zate dobra krinka," mu Phyllis jezno vrže v obraz. Hudson, ki je v svoji karieri nastopil v več kot 70 filmih (tudi številnih romantičnih komedijah), leta 1985 pa postal prvi veliki zvezdnik, ki je umrl zaradi zapletov, povezanih z aidsom, je takrat še vse kategorično zanikal: "Nikoli nisem pobral kakega fanta ob cesti, ali v baru - vsaj ne zaradi drugega razloga, kot da bi jim ponudil prevoz." Gatesova je kljub njegovemu zanikanju tri mesece pozneje vložila zahtevek za ločitev.

Otash, ki je bil v svoji branži znan kar kot "Mr. O", je umrl v 71. letu, leta 1992, tik po tem, ko je dokončal knjigo Marilyn, Kennedy and Me. Rokopis, ki ni nikoli izšel, se je prav tako znašel v njegovi zapuščini, ki jo je do zdaj pod ključem varovala njegova hčerka. V nesojeni uspešnici popisuje, kako je nameščal prisluškovalne naprave v hišo Marilyn Monroe, menda zato, da da bi - za republikanskega tajkuna Howarda Hughesa - vohunil za Kennedyjem in vodilnimi člani demokratske stranke. Otash trdi, da je na dan igralkine smrti posnel prepir med njo, Bobbyjem Kennedyjem in njegovim svakom, igralcem Petrom Lawfordom. (Lawford ga je menda potem prosil tudi, da iz Marilynega doma odstrani vse, kar je imelo kakršno koli povezavo z bratoma Kennedy.)

Kot lik iz filma noir
Nekdanji marinec in nato policist Otash, ki je LAPD leta 1955 zapustil v nejasnih okoliščinah, je nato ustanovil lastno detektivsko agencijo. Menda je živel življenje junaka iz filma noir: okrog se je prevažal v kadilaku, pil viski in pokadil štiri škatlice na dan. Njegova kariera zasebnega detektiva se je končala v šestdesetih, potem ko je kongres pod drobnogled vzel tabloide, za katere je pogosto delal.

... in tudi navdih za lastno tv-serijo?
Scenarist Kitajske četrti Robert Towne je lik J. J. Gittesa, tako pravi, "sestavil" iz več različnih osebnosti, a Otash je bil prav gotovo ena izmed njih. Nedavno je v medije pricurljala vest, da James Ellroy (avtor romana in scenarija L.A. Zaupno) piše scenarij za pilotno epizodo potencialne tv-serije Shakedown, ki bi se vrtela prav okrog Otashevega lika - detektivova hčerka je njegove zasebne zapiske zdaj pravzaprav objavila ravno zato, da bi "oprala" ime, ki naj bi ga Ellroyevo pisanje menda skušalo umazati. "Resnica je tako ali tako veliko bolj zabavna od fikcije," je izjavila za The Hollywood Reporter.