Dean Jones v svoji najprepoznavnejši vlogi Herbie - Ah, ta čudoviti avto. Foto:
Dean Jones v svoji najprepoznavnejši vlogi Herbie - Ah, ta čudoviti avto. Foto:

Dean Jones je po poročanju BBC-ja umrl v Los Angelesu zaradi zapletov, povezanih s Parkinsonovo boleznijo.

Igralsko kariero je začel na odrskih deskah in veliko nastopal tudi na malih zaslonih, a je bilo sodelovanje s Hollywoodom tisto, ki je najbolj definiralo njegovo kariero. Med 46 filmi njegovega igralskega opusa je kar deset Disneyjevih naslovov. Studio ga je kot enega ključnih igralcev svojih zgodb cenilo predvsem v šestdesetih in sedemdesetih letih, ko je med drugim nastopil v filmu That Darn Cat!.

V Herbieju igra voznika Jima Douglasa, ki se poda na tekmo s svojeglavim, a dobrosrčnim Volkswagnovim hroščem. Film iz leta 1968 je bil uspešnica leta in Jones je bil nanjo ponosen. Pravzaprav na vse vloge v družinsko naravnanih zgodbah, ki jih je odigral. "V njih prepoznavam čisto formo, preprosto zabavo brez pridiganja," je nekoč dejal v pogovoru z Los Angeles Times.

Na odrske deske je najprej stopil kot pevec in nastopal v nočnih klubih New Orleansa, po končanem študiju in odsluženi vojaški službi v mornarici pa začel sodelovanje s studiem MGM. V šestdesetih letih ga je spoznalo občinstvo Broadwayja, kjer je prvič na oder stopil z Jane Fondo v predstavi There Was a Little Girl. Kritiko pa je navdušil z vlogo v predstavi Under the Yum Yum Tree, ki je pozneje doživela tudi filmsko priredbo.

Sledil je vzpon filmske kariere s filmi That Darn Cat!, Any Wednesday, Monkeys Go Home! in najuspešnejšim Herbie - Ah, ta čudoviti avto. Njegovo zadnje dejanje v franšizi je bilo leta 1977 v nadaljevanju Herbie v Monte Carlu, leta 1997 pa še v televizijski priredbi uspešne zgodbe. V devetdesetih letih smo ga videli tudi v stranskih vlogah komedij Beethoven, Other People's Money in kriminalne drame Neposredna nevarnost (Clear and Present Danger). Zadnjo vlogo je odigral leta 2009 v filmu Mandie and the Secret Tunnel.