Mel Stuart je zgodbo o Willyju Wonki posnel, ko ga je hči prosila, naj posname film o njeni najljubši knjigi. Foto: Imdb
Mel Stuart je zgodbo o Willyju Wonki posnel, ko ga je hči prosila, naj posname film o njeni najljubši knjigi. Foto: Imdb

Znana filmska priredba otroške knjige Roalda Dahla je bila šele drugi igrani celovečerec Mela Stuarta, saj je kariero začel kot režiser dokumentarnih filmov. Dokumentaristika je tudi tista, ki mu je leta 1965 prinesla nominacijo za oskarja, za film Four Days in November, v katerem je raziskoval atentat na ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja.
V filmskem opusu, ki obsega več kot 180 filmov, je najbolj znana prav priredba Willyja Wonke, ki jo je posnel na pobudo 11-letne hčerke, naj posname film o njeni najljubši knjigi. Svojima dvema otrokoma je zaupal tudi manjši stranski vlogi v filmu.
Čudovit film, ki je preživel svoj čas
Človek, ki je vedno imel rad otroke, je posnel film za odrasle, za katerega je upal, da bo všeč otrokom, je o umrlem režiserju povedala igralka Julie Dawn Cole. "Posnel je čudovit film, ki je ostal, čeprav v svojem času ni bil najbolj priljubljen," je po poročanju BBC-ja dejala.
Mel Stuart, rojen v New Yorku, si je sprva želel postati skladatelj, vendar ga je po končanem študiju pot zanesla k filmu. V šestdesetih in sedemdesetih letih je sodeloval s produkcijsko družbo Davida Wolperja, s katerim sta posnela na ducate dokumentarcev, med drugim The Making of the President, Rise and Fall of the Third Reich in prelomen film Wattstax.
Med njegovimi drugimi filmi so komedija If It's Tuesday iz konca šestdesetih let ter This Must Be Belgium s Suzanne Pleshette in Ianom McShanom v glavnih vlogah.