Po igralki poimenovano serijo so v sedemdesetih letih na malih zaslonih predvajali sedem sezon, revija Time pa jo je označila za eno od 17 serij, ki so spremenile televizijo. Foto: EPA
Po igralki poimenovano serijo so v sedemdesetih letih na malih zaslonih predvajali sedem sezon, revija Time pa jo je označila za eno od 17 serij, ki so spremenile televizijo. Foto: EPA
Z Mary Tyler Moore je žena osrednjega protagonista v družinski seriji prvič zamenjala krilo za hlače, korak naprej zaslonih pa je igralka storila v The Mary Tyler Moore Show i, v kateri je upodobila samsko tv-producentko.
Z Mary Tyler Moore je žena osrednjega protagonista v družinski seriji prvič zamenjala krilo za hlače, stereotipno ponazarjanje žensk v tovrstnem televizijskem žanru pa je na glavo še izraziteje postavila, ko je v The Mary Tyler Moore Showu upodobila samsko TV-producentko.
Mary Tyler Moore je bila eno od osrednji ameriških televizijskih obrazov šestdesetih in sedemdesetih let 20. stoletja.
Mary Tyler Moore je bila ena izmed osrednjih ameriških televizijskih obrazov šestdesetih in sedemdesetih let 20. stoletja. Foto: EPA

"Danes je v starosti 80 let umrla priljubljena ikona Mary Tyler Moore. Obdana je bila s prijatelji in možem S. Robertom Levinom, s katerim je bila poročena 33 let," je v izjavi za javnost zapisala njena dolgoletna predstavnica Mara Buxbaum. "Izjemno igralko, producentko in strastno predstavnico fundacije za boj proti sladkorni bolezni Juvenile si bomo zapomnili kot neustrašno vizionarko, ki je svet poživljala s svojim nasmehom," še piše v izjavi za javnost.

Mary Tyler Moore je bila za svoje televizijsko delo petkrat nominirana za emmyja, vloga v filmu Ordinary People pa ji je leta 1980 prinesla nominacijo za oskarja.

Hlače namesto krila: konec s stereotipnim portretiranjem žensk
Mary Tyler Moore se ceni kot igralko, ki je v sedemdesetih letih odločilno pomagala preoblikovati podobo ženske na ameriški televiziji, najprej v vlogi Van Dykove ranljive žene Laure Petrie, predvsem pa kot samska karieristka Mary Richards v svoji lastni seriji. Za nastope v obeh serijah je bila petkrat nominirana za emmyja (v letih 1965, 1966, 1973, 1974 in 1976), dobrih dvajset let pozneje pa je kipec osvojila za vlogo v televizijskem filmu Stolen Babies (1993). Njeno delo je prepoznala tudi Ameriška filmska akademija, ki jo je leta 1980 nominirala za vlogo v filmu Navadni ljudje (Ordinary People), režijskem prvencu Roberta Redforda.

V Brooklynu rojena zvezdnica se je pri osmih letih preselila v Los Angeles, kjer je v starosti 17 let v zabavno industrijo vstopila kot plesalka. V petdesetih letih 20. stoletja je nastopila v prvem oglasu, pogodbo za prvo vidnejšo vlogo pa podpisala leta 1961. Šlo je seveda za The Dick Van Dyke Show, ki mu je v sedemdesetih letih sledila po igralki poimenovana serija, v kateri je upodobila TV-producentko Mary Richards. Serija je bila na sporedu med letoma 1970 in 1977, revija Time pa jo je pred časom uvrstila med 17 tistih šovov, ki so spremenili televizijo.

Na televizijsko prizorišče je stopila, ko so ženske pretežno portretirale uglajene gospodinje. Tradicionalno podobo je postavila na glavo, ko je namesto krila oblekla hlače, ameriške družine pa je pred malimi zasloni navduševala tudi z moderno pričesko, kakršno je nosila Jackie Kennedy.

"Minuta tišine v spomin na eno izmed velikank televizijske komedije," je ob žalostni vesti tvitnil igralec Stephen Fry. Spomnil se je je tudi filmski režiser Kevin Smith, ki je na Twitterju zapisal: "Televizijska in filmska zvezda, neumorna braniteljica pravic živali in preganjalka diabetesa. Zares je svet poživljala s svojim nasmehom." Matt Sharp, ustanovitelj zasedbe Weezer, ki je igralko omenila v svoji skladbi Buddy Holly, pa je zapisal, da je nikoli ni spoznal, da pa je pred leti, ko je skladba postala uspešnica, vsem članom skupine poslala podpisano fotografijo. "Bilo je ljubeznivo, pa tudi nadrealno," se spominja.