Igorja Prodnika je na mesto direktorja Vibe februarja lani imenoval nekdanji minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Foto: MMC RTV SLO
Igorja Prodnika je na mesto direktorja Vibe februarja lani imenoval nekdanji minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Foto: MMC RTV SLO
Viba film, filmarji
Lani so se na imenovanje Igorja Prodnika na mesto direktorja Vibe burno odzvali številni filmski ustvarjalci. Razpisni komisiji so očitali, da dela ni opravila strokovno in nepristransko in ministra pozvali, naj jo razreši ter prekliče odločbo o imenovanju Prodnika. Foto: BoBo
Viba film
Kot so sporočili z ministrstva za kulturo, je svet javnega zavoda Viba film ministra o kršitvah direktorja zavoda obvestil 11. novembra lani. Foto: BoBo
Razrešitev direktorja Vibe filma

Minister Uroš Grilc je s 14. januarjem za vršilca dolžnosti za največ eno leto imenoval trenutnega sekretarja v Službi za slovenski jezik ministrstva za kulturo Vojka Stoparja, so sporočili z ministrstva za kulturo.
Svet javnega zavoda Vibe filma je Grilca o kršitvah direktorja zavoda obvestil 11. novembra lani. Kot sporočajo z ministrstva, je Uroš Gril glede na navedbe sveta in ugotovljeno dejansko stanje ugotovil, da so podani razlogi za Prodnikovo predčasno razrešitev. Direktorja je seznanil z razlogi in ga pozval, naj se izreče o razlogih za razrešitev, kar je Prodnik storil 18. decembra.

Med drugim kršil Zakon za uravnoteženje javnih financ
Kot navajajo na ministrstvu, so ugotovili, da direktor Vibe filma pri svojem delu ni ravnal po predpisih in splošnih aktih zavoda oziroma je ravnal v nasprotju z njimi, saj pri zaposlitvi pomočnice direktorja ni pridobil soglasja ministrstva za kulturo, s čimer je kršil Zakon za uravnoteženje javnih financ. Pri odpovedi redno zaposleni osebi v zavodu ni upošteval dejstva, da je bila zaposlena v času odpovedi sindikalna zaupnica in bi za tako odpoved moral predhodno pridobiti soglasje sindikata. Prav tako je z izdajo posamičnega akta posegel v reorganizacijo del in nalog na konkretnem delovnem mestu, ne da bi predhodno spremenil akt o sistematizaciji delovnih mest in organizaciji dela, s tem pa je zaobšel pristojnost sveta javnega zavoda, ki bi moral k takšnemu aktu podati soglasje, in presegel pristojnosti direktorja, še navajajo.

Prodnik: Ravnal sem v skladu z zakonom
Kot je v odzivu na razrešitev zapisal Prodnik, so razrešitveni razlogi v celoti neutemeljeni in neizkazani. Poudaril je, da je pri postopkih zaposlovanja ter drugih kadrovskih zadevah ravnal v celoti v skladu z veljavno zakonodajo in z vso potrebno skrbnostjo. Odločitve o kadrovskih zadevah niso bile samovoljne in sprejete z namenoma napačno uporabo prava, pač pa temeljijo na skrbni preučitvi predmetne zakonodaje in so v celoti transparentne in pojasnjene, je poudaril. Dodal je, da je bil svet javnega zavoda, tako v tej kot tudi v predhodni sestavi, pravočasno in celovito obveščen o njegovem delovanju, zato so očitki o prekoračitvi pristojnosti direktorja in zavajanju sveta zavoda, v celoti neutemeljeni.

Imenovanje, ki je filmarje dvignilo na noge
Igorja Prodnika je na mesto direktorja Vibe februarja lani imenoval nekdanji minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, mandat pa je nastopil s 1. marcem. Nasprotovanje imenovanju so izrazili številni filmarji, ki so razpisni komisiji očitali, da dela ni opravila strokovno, ministrstvo pa pozvali, da jo razreši in prekliče odločbo o imenovanju. Opozarjali so, da je direktor v strokovni javnosti znan po svojem razdiralnem upravljanju filmskih zadev, ko je bil med letoma 2005 in 2009 generalni direktor direktorata za medije na ministrstvu za kulturo, predsednik nadzornega sveta in v. d. direktorja Filmskega sklada RS ter predsednika sveta javnega zavoda Filmski studio Viba film.

Funkcijo vršilca dolžnosti bo torej prihodnji teden prevzel Vojko Stopar, ki je bil med letoma 1981 in 1986 namestnik glavnega tajnika Zveze kulturnih društev Slovenije, pozneje glavni tajnik Zveze kulturnih organizacij Slovenije. Leta 1996 je Stopar, po poklicu univerzitetni diplomirani sociolog, postal direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in ga vodil do leta 2002, ko je postal državni sekretar na Ministrstvu za kulturo. Leta 2005 je postal pomočnik direktorja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, v letih 2009–2012 pa je bil generalni direktor Direktorata za medije na Ministrstvu za kulturo. Bil je tudi predsednik Sveta RTV Slovenija.

Razrešitev direktorja Vibe filma