Legendarna indijska igralka je bila največja zvezda bengalske kinematografije. Foto: EPA
Legendarna indijska igralka je bila največja zvezda bengalske kinematografije. Foto: EPA

Indijska zvezdnica je v svoji karieri zaigrala v številnih bollywoodskih filmih in velja za ikono kinematografije v Bengaliju. Skupaj z Utamom Kumarjem je tvorila kultni filmski dvojec, ki je več kot dve desetletji navduševal ljubitelje indijske filmske produkcije. Njuni filmi so postali indijska filmska klasika.

Leta 1978 se je poslovila od filmskega sveta in od tedaj živela v osami. V zadnjih 30 letih se ni pojavila v javnosti, poroča BBC. Konec decembra so jo zaradi infekcije prsnega koša sprejeli v bolnišnico v Kalkuti, kjer je v četrtek umrla.


Senova je svojo kariero začela leta 1953 s priljubljeno komedijo Sare Chuattar, v kateri je prvič zaigrala s Kumarjem. Ena izmed njenih najbolj znanih vlog je vloga v filmu Deep Jwele Jaai iz leta 1959, v katerem je zaigrala medicinsko sestro, ki jo najame psihiater, da bi z moškimi bolniki navezala oseben stik.

Prva indijska igralka z mednarodno filmsko nagrado
Zaslovela je tudi v tujini: njen mednarodni uspeh je prišel leta 1963, ko je na moskovskem filmskem festivalu prejela nagrado za najboljšo igralko. S tem se je zapisala v zgodovino kot prva indijska igralka, ki je prejela mednarodno filmsko nagrado.

Ljubezen do igralstva je Senova prenesla tudi na svoje potomce, saj so igralke tudi njena hči Moon Moon Sen in vnukinji Riya in Raima Sen.