George Clooney bo tokrat v vlogi režiserja. Foto: EPA
George Clooney bo tokrat v vlogi režiserja. Foto: EPA
V Benetke pride tudi Gwyneth Paltrow. Foto: EPA

To je šele drugi Clooneyjev režiserski projekt, zato je to zanj še večji uspeh, saj bo njegov film eden od devetih ameriških predstavnikov, ki bodo svojo premiero doživeli na prestižni prireditvi in se hkrati potegoval za glavno nagrado zlatega leva.

Največji konkurenti hollywoodskega zvezdnika bodo tokrat režiserji Ang Lee, Terry Gilliam in igralec John Turturro. Na festivalu se bosta predstavila tudi slavna režiserja Steven Soderbergh in Tim Burton, ki pa ne bosta sodelovala v tekmovalnem programu, kjer se bo pomerilo 19 filmov. Steven Soderbergh se bo predstavil s filmom Bubble, ki bo govoril o skrivnostnem umoru, Tim Burton pa z animacijsko komedijo Corpse Bride.

Rdeča preproga ne bo samovala
Direktor prireditve Marco Mueller je dejal, da prisotnost priznanih umetnikov iz sveta filma dokazuje, kako pomemben je festival v Benetkah. Poleg Clooneyja so svoj prihod v Benetke najavili tudi Gwyneth Paltrow, Ralph Fiennes, Kate Winslet, Susan Sarandon, Matt Damon in Tim Robbins. Mueller je dejal, da je letos na tekmovalni del prijavljenih rekordnih 11 filmov iz ZDA, kar devet od njih pa bo premierno prikazanih v Benetkah.

Leva je lani odnesel Leigh
Lanskega zlatega leva je za dramo Vera Drake prejel režiser Mike Leigh, glavno nagrado za najboljšo igralko pa Imelda Staunton, ki je v filmu upodobila naslovno junakinjo. Letošnji beneški festival se bo začel 31. avgusta in bo trajal do 10. septembra.