Novi, še nenaslovljeni film je prvi Cuaronov režijski projekt po z oskarjem nagrajeni Gravitaciji. Foto: Reuters
Novi, še nenaslovljeni film je prvi Cuaronov režijski projekt po z oskarjem nagrajeni Gravitaciji. Foto: Reuters
Mehika se skuša v zadnjih letih z raznimi davčnimi olajšavami uveljaviti tudi kot zanimiva lokacija za filmska snemanja. Na ulicah Ciudada de Mexico so posneli tudi uvodne prizore bondiade Spectre. Foto: Reuters

Produkcijsko podjetje je potrdilo, da je bilo pet članov filmske ekipe odpeljanih v bolnišnico, ukradenih pa je bil tudi več kosov osebne lastnine. Spor je nastal, ko so lokalne oblasti skušale prekiniti produkcijo.

Po besedah prič so ljudje, ki so se predstavili kot uradniki okrožnih oblasti, od ekipe zahtevali dodatna dovoljenja za delo - poleg tistih, ki so jih imeli in pokazali. Nato so zasegli prometne stožce, s katerimi so filmarji zamejili svoje delovišče, kar se je kmalu stopnjevalo v fizični obračun.

"Ni šlo za 'navaden pretep', kot je poročala policija," opozarja pismo ekipe, ki ga je objavil filmski portal Deadline. "Šlo je za napad, v katerem so bili ljudje ranjeni: dve ženski so udarili; pet članov ekipe je moralo po zdravniško pomoč v bolnišnico; odnesli so nam telefone, denarnice in nakit." Cuaróna med temi dogodki menda ni bilo na prizorišču.

"Ko smo vložili prijavo, je bil odziv okrožnih oblasti takojšen in pozitiven. Upam, da bodo držali besedo in poskrbeli za povračilo škode ter seveda prijeli storilce."

Španski časnik El País, ki je na svoji spletni strani objavil celo video, ki naj bi dokumentiral incident, piše še, da je lokalna policija na Twitterju zanikala, da bi bil sploh kdo okraden - šele državni tožilec je potrdil, da so nekateri člani ekipe res ostali brez svojih dragocenosti.

"Nesrečna" vrnitev domov
Alfonso Cuarón, eno od največjih imen sodobnega mehiškega filma, je režiral predlanskega dobitnika oskarja za najboljši film, vesoljsko dramo Gravitacija. V rodni Mehiki snema prvič po petnajstih letih dela v tujini (nazadnje je doma leta 2001 posnel film ceste Jaz pa tebi mamo). Naslova svojega novega projekta še ni razkril, gre pa - po sinopsisu sodeč - za zgodbo o "letu v življenju družine srednjega razreda iz Ciudada de Mexica v zgodnjih sedemdesetih letih 20. stoletja."