Med podeljevalci srebrnih medvedov je bila tudi francoska filmska lepotica Audrey Tautou. Foto: EPA
Med podeljevalci srebrnih medvedov je bila tudi francoska filmska lepotica Audrey Tautou. Foto: EPA
Tom Courtenay in Charlotte Rampling sta žirijo osvojila s svojima igralskima predstavama v drami 45 let. Foto: EPA
Letos je častni zlati medved ostal doma v Berlinu, natančneje, pri režiserju Wimu Wendersu. Foto: EPA

V nemški prestolnici so podelili nagrade 65. mednarodnega filmskega festivala. V tekmi za zlatega in srebrne medvede je bilo 19 filmov. Častni zlati medved za življenjsko delo je letos pripadel nemškemu režiserju Wimu Wendersu.

Za najboljšega igralca je bil imenovan Tom Courtenay iz filma 45 Years (45 let) v režiji Andrewa Haigha, v ženski kategoriji pa je slavila njegova soigralka Charlotte Rampling.

Scenarijskega srebrnega medveda je dobil Patricio Guzmán za El Boton de Nacar (Biserni gumb). Mednarodna žirija je nagrado za najboljšega režiserja podelila kar dvakrat: srebrnega medveda sta dobila Romun Radu Jude (Aferim!) in Poljakinja Malgorzata Szumowska (Body/Telo). Nagrado Alfreda Bauerja za celovečerec, ki odpira nova obzorja, je dobil gvatemalski Ixcanul v režiji Jayra Bustamanteja.

Veliko nagrado žirije je dobil film El Club (Klub) v režiji Pabla Larraina, zlatega medveda pa so žirantje namenili Irancu Džafarju Panahiju, ki nagrade ni mogel osebno prevzeti, saj zanj, ki v očeh iranskih oblasti velja za političnega oporečnika, poleg dvajsetletne prepovedi snemanja filmov (vse, kar je ustvaril od leta 2010, je posnel v strogi tajnosti, razen aktualnega Taksija, v katerem je kar sam prevzel vlogo taksista na teheranskih ulicah) velja prepoved izhoda iz domovine.

Na letošnji izdaji, ki je združila 441 filmov z vsega sveta, je bil velik poudarek na močnih ženskah v izjemnih položajih. Pri kar četrtini filmov letošnjega Berlinala so ženske sodelovale kot režiserke ali pa so protagonistke v filmu. V tekmi za medvede so bil tri: poleg omenjene dobitnice Szumowske še španska režiserka Isabel Coixet s filmom Nadie quiere la noche (Nihče si ne želi noči) in italijanska režiserka Laura Bispuri s filmom Vergine giurata (Zaprisežena devica).

Praznih rok sta ostala filmska velikana Werner Herzog s filmom Queen of the Desert (Kraljica puščave), Terrence Malick s filmom Knight of Cups (Vitez skodelic).

Žiriji, ki je podelila zlatega in srebrne medvede, je letos predsedoval ameriški režiser Darren Aronofsky.

Festival se bo z zadnjimi projekcijami sklenil v nedeljo.