"Velikan je sedel in se zastrmel v Zofko. Imel je resnično gromozanska ušesa. Vsako je bilo veliko kot guma tovornjaka in zdelo se je, da jih zna po mili volji premikati sem in tja." (Roman je v slovenščino prevedla Ana Barič Moder). Foto: Založba Sanje
Ekraniziranje del Roalda Dahla ni nova ideja: Tim Burton je režiral Charlieja in tovarno čokolade (2005), Wes Anderson Fantastičnega gospoda Foxa (2009), Danny DeVito Matildo (1996) ...
Režiser Steven Spielberg je najvplivnejši zvezdnik v ZDA, poroča revija Forbes. S tem je s prvega mesta izrinil kraljico pogovornih oddaj Oprah Winfrey. Foto: EPA

Snemanje se bo sicer, kot poroča The Hollywood Reporter, začelo šele v prvi polovici leta 2015, tako da bo imel Spielbelberg prej najverjetneje čas še za en projekt.

VDV, zgodba o dobrosrčnem velikanu, ki ponoči otrokom prinaša sanje, je duhovita hvalnica nenasilju in obenem Dahlov najljubši roman izpod lastnega peresa. Protagonistka zgodbe je sirota po imenu Sophie, za katero je Dahl morda dobil navdih pri svoji vnukinji Sophie Dahl (ki danes tudi sama piše, predvsem pa je znana kot manekenka).

Idejo za zgodbo naj bi Dahl dobil, ko se je srečal z majhnim dečkom po imenu Michael Todd. Ta je pri štirih letih meril kar 170 cm, kar je pustilo precejšen vtis na avtorja. Zamislil si je svet velikanov in se odločil, da Michaela Todda ohrani v spominu kot največjega, najprijaznejšega velikana.

V ekipi scenaristka E.T.-ja
Studio DreamWorks je pravice za ekranizacijo romana odkupil že leta 2011; od takrat sta bila v igri za režiserjev stolček pri projektu tako John Madden kot tudi Chris Columbus. Zdaj, ko je VDV pristal na Spielbergovem pragu, z njim v ekipo prihaja scenaristka Melissa Mathison, ki je scenarij napisala že za Spielbergovo uspešnico E.T. - vesoljček.

Dahlov roman iz leta 1982, ki ga je - tako kot večino njegovih - ilustriral Quentin Blake, je doslej doživel samo eno filmsko adaptacijo, in sicer v obliki televizijskega animiranega filma (1989).

Še vedno velesila v Hollywoodu
Zadnji film, ki ga je Spielberg režiral, je bil leta 2012 zgodovinska drama Lincoln, in od takrat vsakih nekaj mesecev začnejo krožiti novice, kateri projekt naj bi ga pritegnil zdaj: pisalo se je o še nenaslovljeni drami o hladni vojni s Tomom Hanksom v glavni vlogi, pa o znanstvenofantastični epopeji Robopocalypse in zgodovinski drami Montezuma. Je pa zato režiser zagotovo napisal scenarij za nadaljevanje kultne uspešnice Goonies.