Serija oddaj Na poti predstavlja ljudi, ki jim je skupen odnos do narave, v kateri najdejo neke vrste zatočišče in odmik od vsakdanjih skrbi. Foto: RTV SLO
Serija oddaj Na poti predstavlja ljudi, ki jim je skupen odnos do narave, v kateri najdejo neke vrste zatočišče in odmik od vsakdanjih skrbi. Foto: RTV SLO
Na poti
Danes hoja po poti, ki vodi na Dražgoško goro, pomeni del življenja prebivalcev vasi, v kateri živi tudi Štefka Ambrožič. Foto: RTV SLO
Na poti
Pod dokumentarno serijo v štirih delih se podpisujeta scenaristka in urednica serije Nuša Ekar in režiser Božo Grlj. Foto: RTV SLO

Na 1. programu Televizije Slovenija bodo danes ob 22.25 predvajali prvi del nove dokumentarne serije z naslovom Na poti, ki predstavlja poti štirih posameznikov z enakim pogledom na naravo. Scenaristka in urednica serije je Nuša Ekar, režiser Božo Grlj.
Prvi del bo predstavil zgodbo enega najboljših svetovnih ultramaratoncev in njegove hčerke, ki gre po njegovih stopinjah. Dušan Mravlje pravi, da je bil njegov tek delo na cesti, ki ga je opravljal vse do upokojitve. Udeležil se je vseh najpomembnejših, najtežjih in najzloglasnejših ultramaratonov na svetu in ob tem postavljal meje, ki so ostale nedosegljive. Zanj je tek droga, brez katere ne more preživeti in ob tem je spoznal, da je najpomembnejše spoštovanje svojega telesa. Teče vsako jutro, samo v naravi, po svoji poti. Neža je dodobra spoznala vse dobre in slabe strani teka in stopila na pot svojega očeta. Ta za hčerko pravi, da ima vse možnosti, da postane najboljša ultramaratonka na svetu.
Umik na Dražgoško goro
Drugi del sledi poti na Dražgoško goro, ki je dobro znana med jadralnimi padalci. Na poti, ki vodi do njenega vrha, visokega 1140 metrov, so ustvarjalci serije spremljali Štefko Ambrožič. Zanjo je hoja na goro že vrsto let nekakšen obred, ki ga mora opraviti vsako jutro. Sprva je potrebovala uro časa le zase, da je nekako ušla ujetosti vsakdana, nato je ta dolg 'sprehod' postal njena obveza. Pot je prehodila več kot tritisočkrat in na njej so se ji pridružili številni Dražgošani vseh generacij, za katere je danes postala pot del življenja prebivalcev te vasi.
Dragocen je čas, ki ga preživimo v naravi
1107 metrov nadmorske višine pa je visoka 'deželna gora Ljubljane' Krim. Pomembno vlogo je imel v času druge svetovne vojne, danes pa daje zatočišče številnim pohodnikom in kolesarjem. Po eni izmed poti, ki vodijo na vrh, smo se odpravili skupaj z Markom Goršičem, planincem, ki se je goram zapisal že v svoji mladosti. Svoj odnos do gora, narave je najprej prenesel na otroke in zdaj v tem duhu vzgaja tudi vnuke. Želi, da bi razumeli, da je čas, preživet v naravi, zelo dragocen.

Od morja do gora vedno s knjigo v rokah
Četrti del oddaje sledi Rudiju Zamanu, enemu tistih posameznikov, ki jih je narava prevzela v vseh pogledih. Že kot otrok je vzljubil morje in gore, danes rad pluje s svojo jadrnico in zahaja v Julijce. Narava mu je dala veliko, veliko pa mu je tudi vzela. Ob tem se je naučil razumeti življenje in ga sprejemati v vsem, kar mu ponuja. Ljubezen do narave velikokrat združi tudi s svojo drugo naklonjenostjo – do knjig.
Dokumentarna serija v štirih delih, dolgih po 30 minut, je nastala v Izobraževalnem programu TV Slovenija, na sporedu pa bo v juniju in juliju ob nedeljah zvečer.