Na začetku kampanje je bilo znano le, da bosta vlogi v filmu prevzela Braff sam in Jim Parsons, zvezdnik Velikih pokovcev. Pozneje so se zasedbi pridružili še Mandy Patinkin (zadnja leta najbolj znan kot Saul v seriji Domovina), pa Anna Kendrick in Kate Hudson v vlogi Aidanove žene Sarah. Foto: Promocijsko gradivo
Na začetku kampanje je bilo znano le, da bosta vlogi v filmu prevzela Braff sam in Jim Parsons, zvezdnik Velikih pokovcev. Pozneje so se zasedbi pridružili še Mandy Patinkin (zadnja leta najbolj znan kot Saul v seriji Domovina), pa Anna Kendrick in Kate Hudson v vlogi Aidanove žene Sarah. Foto: Promocijsko gradivo
V vlogah Aidanovih otrok Tuckerja in Grace Bloom se predstavljata Pierce Gagnon in Joey King. Foto: Promocijsko gradivo

Zach Braff (39), J. D. iz komične serije Mladi zdravniki, ki se je ljubiteljem neodvisnega filma prikupil pred desetimi leti s prvencem Stanje zamaknjenosti (Garden State), je aprila lani na platformi Kickstarter začel zbirati delež sredstev za svoj novi filmski projekt, za katerega sta scenarij napisala skupaj z bratom Adamom J. Braffom. V treh dneh kampanje so zbrali neverjetna dva milijona dolarjev. Točno mesec pozneje, ko je bila kampanja končana, so se nabrali več kot trije milijoni dolarjev od 46.520 podpornikov. Nato se je oglasila še produkcijska hiša Worldwiew Entertainment, ki je dodala svoj kupček in na koncu je bilo na voljo šest milijonov zelencev.

Braffov Aidan, Braffov Andrew 10 let pozneje?
Premiera filma se je zgodila januarja letos na festivalu Sundance, prav tam, kjer je Braff predstavil svoj odlično sprejeti scenaristični in režijski prvenec Stanje zamaknjenosti. Pravzaprav gre za nekakšno vsebinsko nadaljevanje omenjenega filma, saj je tudi v prvi zgodbi Braff raziskoval iskanje samega sebe - tudi tam je prevzel lik neuspešnega igralca, a sredi dvajsetih let življenja. Skratka, Andrew Largeman bi bil deset let pozneje prav lahko Aidan Bloom.

Garden State, v katerem sta svoje delo mojstrsko opravila še Natalie Portman in Peter Sarsgaard, uživa pravi kultni status, tudi zaradi izjemnega soundtracka, ki ga je zložil prav Braff in za svoje delo prejel grammyja. Med več izvajalci pretežno s področja indierocka so izstopali The Shins, ki so na albumu, prodanem v več kot 1,3 milijona izvodov, zastopani z dvema pesmima in so na ta račun gotovo dobili kakega novega oboževalca.

Zato ne preseneča, da so posebej za Wish I Was Here The Shins napisali komad So Now What - slišite ga lahko v priloženem napovedniku -, vzporednica med obema soundtrackoma so tudi Coldplay, ki so naslovno pesem izvedli s Cat Power. Na seznamu izvajalcev skladb iz Braffovega novega filma najdemo še Bon Iver (dvakrat), Badly Drawn Boy, pa Paula Simona, ki se je na soundtracku prvega znašel kot polovica dvojca Simon & Garfunkel.

Nekaj za oboževalce
Wish I Was Here so v ameriških kinodvoranah začeli predvajati te dni, prvi odzivi so mešani, prav zato, ker se je Braff menda spet podal v že malce prežvečene vode. Pri Rotten Tomatoes so tako kritiški konsenz povzeli: "Ne gre zanikati, da je Wish I Was Here srčna zgodba, a gre za podobno tematiko, ki je bila že ničkolikokrat raziskana - še posebej v prejšnjem delu Zacha Braffa."

Torej - nekaj za neutrudne oboževalce inteligentnega, mestoma "piflarskega" humorja Zacha Braffa - in teh ni malo -, ki bo kmalu prvič stal na broadwajskih deskah v muzikalu po motivih Krogel nad Broadwayem Woodyja Allena. Ni pa to njegov odrski debi, saj se je z avtorskim prvencem All New People gledališkemu občinstvu (off-broadwajskemu in britanskemu) predstavil pred dobrima dvema letoma.