Film si zastavlja vprašanje o potencialni prihodnosti človeštva med zvezdami. Foto:
Film si zastavlja vprašanje o potencialni prihodnosti človeštva med zvezdami. Foto:
Film bi že daljnega leta 2006 moral režirati Steven Spielberg, ki je za scenarista tudi predlagal Jonathana Nolana. Ko se je režiser raje posvetil drugim projektom, je prav Nolan projekt predlagal svojemu bratu.

Medzvezdje se sicer v Ljubljani ustavlja le za kratek čas: predvajali ga bodo od 6. do 10. novembra, po dvakrat na dan (ob 17.00 in 20.15).

Na MMC-ju bomo med vsemi, ki boste pravilno odgovorili na naše nagradno vprašanje, izžrebali 12 filmofilov, ki bodo brezplačno prejeli vstopnice za eno od predstav 6. ali 7. novembra (po en par je na voljo za 6. in 7. 11. ob 17.00, po dva para pa za ista dva dneva ob 20.15.)

Vse, kar morate storiti, je odgovoriti na naslednje vprašanje: Naštejte tri igrane celovečerne filme, katerih dogajanje je postavljeno v vesolje. Odgovore na naš naslov, mmc-kultura@rtvslo.si, s pripisom Medzvezdje pošljite do srede, 5. novembra, do 19.00. Ne pozabite pripisati svojega imena in telefonske številke (ter termina projekcije, če ne morete priti na katero koli od njih).

Žreb je bil naklonjen Jerneju Kastelicu, Nataši Bezeljak, Tini Bricelj, Milanu Burkeljci, Mitji Vrisku in Mojci Malerič. Čestitamo!


Novi film Christopherja Nolana je metafizična mešanica družinske drame in znanstvene fantastike, ki v tradiciji Stanleyja Kubricka in Terrencea Malicka načenja univerzalne tematike: človeške odnose, ljubezen, staranje, strah, in raziskovanje neznanega.
Ko se zaradi onesnaženja in prevladujočih peščenih viharjev, ki uničujejo naravni habitat, naš čas na Zemlji bliža koncu, se skupina Nasinih raziskovalcev poda na najpomembnejšo odpravo v zgodovini človeštva: v največji tajnosti odpotujejo v vesolje, da bi z raziskovanjem neznanih planetov dognali, ali ima človeštvo prihodnost onkraj naše galaksije. Nolan v Medzvezdju režira kar štiri igralske oskarjevce: Matthewa McConaugheyja, Anne Hathaway, Ellen Burstyn in Michaela Caina, ter oskarjeva nominiranca Jessico Chastain in Billa Irwina.

Preizkušanje meja človeškega
"Zame je raziskovanje vesolja čista skrajnost človeške izkušnje," pravi Nolan. "Na nek način skušamo dognati, kaj naš obstoj pomeni v širšem konceptu vesolja. Filmskemu ustvarjalcu izjemna volja peščice izbranih, ki silijo dlje, kot si je človeška rasa doslej drznila ali kot si je sploh mogoče zamisliti, odpira neskončne možnosti. Z veseljem sem se lotil filma, ki bo gledalce popeljal v to izkušnjo skozi oči prvih raziskovalcev, ki se podajajo v povsem novo ozvezdje."