Leta 2006 so Britanci Ptiče izglasovali za sedmi najsrhljivejši film vseh časov. Foto:
Leta 2006 so Britanci Ptiče izglasovali za sedmi najsrhljivejši film vseh časov. Foto:
Transformerji
Prizor iz Transformerjev, ki precej učinkovito ponazori estetiko Michaela Baya. Foto: EPA
Naomi Watts (obleka Armani)
Z glavno vlogo že od leta 2009, ko se je prvič začelo govoriti o tem, povezujejo Naomi Watts, je pa njeno sodelovanje menda "odvisno od scenarija". Foto: EPA
Tippi Hedren je morala na snemanju prenašati napade pravih ptičev, ki so jih menda hranili (tudi) z viskijem. Foto: Reuters

Ptiče, počasi stopnjujočo se, tiho in grozečo Hitchcockovo klasiko, bosta vnovič snemala Michael Bay in njegova produkcijska hiša Platinum Dunes (ki stoji tudi za "fantastičnimi" posodobitvami klasik Nočna mora na Ulici brestov, Teksaški pokol z motorko in Amityville: Hiša groze).

TV Slovenija ravno zdaj ponuja cikel Hichcockovih filmov, ki so na TVS 2 na sporedu vsako soboto ob 21.55. Jutri lahko ujamete Psiha, naslednjo soboto (22. marca) pa prav Ptiče.


Bay ne bo režiser

Film iz leta 1963 je precej presenetljiva izbira za Baya (Transformerji, Armagedon, Pearl Harbour, Slabi fantje), še posebej, če se spomnimo, da Hitchcockovi ptiči niso bili mehanski in da so ubogo Tippi Hedren "samo" kljuvali, niso pa na primer razstreljevali stolpnic. Filmska revija Variety poroča, da bo Bay, ki pri projektu sodeluje kot producent, režijo zaupal nizozemskemu režiserju Diedriku Van Rooijenu.

Namesto Tippi Naomi?
Ptiči so zgodba o Melanie Daniels (Tippi Hedren), premožnem dekletu iz San Francisca, ki ji izlet v severno Kalifornijo uničijo jate poblaznelih, krvoločnih ptičev. Hitchcock je idejo našel pri kratki zgodbi Daphne du Maurier in govori se, da bo nova različica dogajanje vrnila v prvotno, britansko okolje. Za vlogo Melanie je - prav tako po nepreverjenih podatkih - v igri Naomi Watts.

Je zmanjkalo novih zgodb?
Kaj o prirejanju filma misli Tippi Hedren, vemo še od leta 2007, ko se je prvič govorilo o takem projektu. "Pred nekaj leti, ko so prišli na idejo, so me poklicali in vprašali, kaj bi si mislila o novi priredbi Ptičev," je povedala za MTV. "Zakaj bi človek počel kaj takega? Zakaj? Kaj nimamo nobenih novih zgodb, ki bi jih lahko povedali? Zelo malo samozavesti moraš imeti, če hočeš vzeti klasiko in uspešnico ter jo poskušati posneti na novo. To so poskušali narediti s Psihom in se ni obneslo."

Ujete Tippi tožba
Ni skrivnost, da se zdaj že 84-letna Hedrenova z režiserjem - milo rečeno - ni dobro ujela. Danes pravi, da je bil Hitchcock po njenem mnenju "zelo žalosten lik": "Imeli smo opravka z možgani, ki so bili nenavadno genialni, zlobni in deviantni, do te mere, da so bili skoraj nevarni zaradi vpliva, ki ga je imel na ljudi, ki niso nič hudega slutili." Tudi ona je bila ena takih. Ko jo je Hitchcock najel za vlogo v Ptičih, je bila v zgodnjih tridesetih letih, ukvarjala pa se je z manekenstvom. Bila je, tako pravi, ena izmed več platinastih plavolask, na katere je Hitchcock v svojem življenju razvil fiksacije (med njimi so bile Joan Fontaine, Madeleine Carroll, Grace Kelly in Kim Novak). "Grozno je biti predmet tuje obsesije. Šlo je za obliko zalezovanja. Dal je analizirati mojo pisavo in najel ljudi, da so me zasledovali. Počutila sem se, kot da me posrkava vase," je pred dvema letoma povedala v intervjuju za The Telegraph.

Obmetavanje z živimi izstrelki
Ena najhujših izkušenj s snemanja Ptičev je bil teden, v katerem so morali posneti prizor, v katerem se Melanie (Tippi) skrije na podstrešje, kjer jo napadejo ptiči. Dogovorjeno je bilo, da bodo, tako kot v nekaterih prejšnjih prizorih, uporabili mehanske ptiče. "Ampak v resnici so mi vsi lagali; tik pred začetkom snemanja je do mene prišel pomočnik režiserja, ki je raje strmel v tla, kot da bi mi pogledal v oči, in izdavil, da mehanski ptiči ne delujejo in da bo treba uporabiti prave. Na kraju samem sem seveda ugotovila, da nikoli ni bilo nobenega govora o tem, da ne bi snemali s pravimi ptiči - okrog vrat, skozi katera naj bi vstopila, so namreč zgradili ogromno kletko, na prizorišču pa je bilo cel kup do zob zavarovanih dreserjev ptičev, ki so drug za drugim vame metali krokarje, galebe in golobe. Dalj časa je minilo, huje je bilo."

Pokljuvana, krvava in izmučena igralka se je naposled v histeričnem joku sesedla pred kamero; odnesli so jo k zdravniku, ki ji je naročil teden dni strogega počitka. "Hitchcock je rekel, da niti slučajno ne smem manjkati ves teden, češ da nima ničesar drugega, kar bi ta čas lahko snemal. 'Jo mar hočete ubiti?' mu je odvrnil zdravnik."

Tako ravnanje je prenašala vse do konca snemanja Marnie, ko je bila nominirana za nagrado photoplay za najobetavnejšo igralko leta. To, da ji Hitchcock ni dovolil v New York na podelitev, je bila kaplja čez rob: zahtevala je prekinitev pogodbe in odtlej je z režiserjem govorila le še prek odvetnikov. On ni nikoli več izustil njenega imena; imenoval jo je samo še "dekle" (the girl).