Črno-bela klasika iz leta 1942, v kateri sta se našla (in se nato ljubezni odpovedala) Ingrid Bergman in Humphrey Bogart, ima tri oskarje, vpis v ameriški nacionalni filmski register, nagrado ameriškega scenarističnega ceha za najboljši scenarij in nekaj najbolj znanih filmskih citatov v zgodovini (
Črno-bela klasika iz leta 1942, v kateri sta se našla (in se nato ljubezni odpovedala) Ingrid Bergman in Humphrey Bogart, ima tri oskarje, vpis v ameriški nacionalni filmski register, nagrado ameriškega scenarističnega ceha za najboljši scenarij in nekaj najbolj znanih filmskih citatov v zgodovini ("Mislim, da je to začetek čudovitega prijateljstva", ""Od vseh beznic za gin v vseh mestih na vsem svetu je morala stopiti ravno v mojo" ali pa seveda "Here's looking at you, kid"). Foto:

Casablanca, ganljiva vojna ljubezenska zgodba z zvezdniško zasedbo, velja za klasiko svetovne kinematografije, pianino pa se pojavlja v nekaj ključnih prizorih - nanj se v enem izmed prizorov naslanjata zvezdnika Ingrid Bergman in Humphrey Bogart, Dooley Wilson v vlogi pianista Sama pa nanj seveda igra večno skladbo As Time Goes By, ki spet poveže dolgo ločena zaljubljenca.

V dražbeni hiši klavirju napovedujejo izkupiček v sedemmestnih dolarskih številkah; premožni zbiratelji bodo priložnost dobili 24. novembra, ko pri Bonhamsu pripravljajo dražbo v sodelovanju s podjetjem Turner Classic Movies (TCM).

Je bila kriva recesija?
Klavir redno menja lastnike: nazadnje so ga prodajali leta 2012, ko je bil v New Yorku (prav tako na dražbi) prodan tako rekoč za drobiž: iztržili so le 602 tisoč dolarjev. Še pred tem je bil delček filmske zgodovine v lasti nekega Japonca, ki je v poznih osemdesetih letih zanj odštel 154 tisoč dolarjev.

Kdor ni glasbeno navdihnjen, se bo lahko na isti dražbi potegoval tudi za zunanja in notranja vrata Rickovega filmskega lokala, za podpisane fotografije igralske zasedbe, izvirni scenarij ter potne liste in uradne papirje, ki so jih kot rekvizite uporabili v filmu. Ta plen je bil doslej v lasti neimenovanega zasebnega zbiralca.