Po presoji oblasti preveč razgaljena Kitajska cesarica. Foto:
Po presoji oblasti preveč razgaljena Kitajska cesarica. Foto:
Fan Binbing ima pogosto vloge tudi v hollywoodskih produkcijah.

Serijo Kitajska cesarica (znano tudi kot Saga o Vu Zeitan) je komercialna satelitska televizija proti koncu decembra s svojega sporeda umaknila zaradi "tehničnih težav", poroča kitajska tiskovna agencija Šinhua. "Številni gledalci so ugibali, da je suspenz kazen, odrejena od vladnega cenzorskega organa, ki naj bi ga zmotila razvpita kostumografija v seriji," piše agencija. "Zaradi teh oblačil se je na spletnih omrežjih začela debata, v kateri so o igralkah pisali kot o 'stisnjenih prsih'."

Kitajske oblasti, ki imajo že tako ali tako nizek tolerančni prag za spolno ali politično obarvane vsebine, so v zadnjem času - tako na spletu kot v tradicionalnih medijih - zaostrile svoj pritisk na svobodo izražanja.

Uporabniki so se nad umikom najglasneje pritoževali na družbenem omrežju Weibo, kitajskem ekvivalentu Twitterja; večino je motilo, da ne bodo mogli več spremljati neštetih oprav Fan Binbing, ene najpriljubljenejših kitajskih igralk, ki v seriji igra cesarico Vu. Spet drugi se sprašujejo, ali so dekolteji res preveč pogrošen prizor za televizijo. "Je poglobljen izrez res lahko razumljen kot pornografija?'" piše eden izmed komentatorjev. "Mar ni to fevdalizem?"

Seznam je dolg
Kroj ženskih bluz seveda ni prva stvar, ki je v zadnjih letih zmotila kitajsko cenzuro. V preteklosti so cenzurirali serije, ki so vsebovale potovanje v času (češ da "jim manjka pozitivnih misli in pomena"), prešuštvo in afere za eno noč, pa tudi besedne igre in dovtipe (ti so "v nasprotju s težnjo k nadaljevanju in bogatenju izjemne tradicionalne kitajske kulture".

"Ostale so le še glave"
"Res sovražim SAPPRFT!" komentira eden izmed uporabnikov (pri tem ima v mislih regulatorsko telo državne administracije za tisk, radio, film in televizijo). "Šov je bil čudovit! Postavljen je v čas dinastije Tang - prav je, da imajo liki bujna oprsja. Zdaj, ko ste sliko porezali, so ostale samo še orjaške glave. Proti." Vu, edina dokumentirana kitajska cesarica, je Kitajski vladala v 7. stoletju.