Nauk prvega uradnega napovednika: gangsterju nikoli ne izdaj družinskega recepta, tudi če te za to prosi. Foto:
Nauk prvega uradnega napovednika: gangsterju nikoli ne izdaj družinskega recepta, tudi če te za to prosi. Foto:
Johnny Depp je vlogo najprej sprejel, nato od projekta odstopil zaradi nesoglasij okrog višine njegovega honorarja in se na koncu k filmu spet vrnil.

Če so tako kritiki kot gledalci počasi že zasičeni z ekstravagantnimi, karikiranimi vlogami Johnnyja Deppa - še pred kratkim je bil ekscentrični, brkati Mortdecai, še predtem pa so v temo brcnili lanska Transcendenca, predlanski vestern Osamljeni jezdec, vampirska komedija Temne sence in tako nazaj -, nova vrnitev na gusarsko ladjo kapitana Jacka Sparrowa prav tako ne zveni več kot pretirano svež koncept.

Vse to pa bi se znalo spremeniti že jeseni: za september je napovedana premiera kriminalne drame Black Mass (Črna maša) režiserja Scotta Cooperja, s katero se Depp vrača k resnim žanrom: igral bo legendarnega gangsterja in FBI-jevega informanta Whiteyja Bulgerja.

Ker je bilo po prvih fotografijah s snemanja jasno, da so v igri umetna pleša, močno ličenje in menda tudi naglas, smo se bali, da se je Depp spet enkrat odločil za bombastično, napol komično upodobitev. A prvi objavljeni prizor iz filma, napet dialog, ki se iz šaljivega pogovora hitro sprevrže v nevarno situacijo, daje slutiti, da gre za resnejšo zadevo. (Depp je sicer enkrat že igral resničnega gangsterja - takrat je bil to John Dillinger -, a Državni sovražnik Michaela Manna v nobenem pogledu ni bil pretirano dober ali uspešen film.)

Poleg Deppa, ki je videti v boljši igralski formi, v napovedniku vsaj za hip uzremo še Joela Edgertona, Benedicta Cumberbatcha, Kevina Bacona in Adama Scotta, sicer pa v filmu nastopijo še Dakota Johnson, Peter Sarsgaard in Corey Stoll.

Bulger je bil vodja mafijske združbe, ki si je z umori, izsiljevanji in trgovanjem z mamili pridobil bogastvo. Na čelu tolpe Winter Hill je pobijal, kradel, ropal in izsiljeval v času, ko je bil na plačilnem seznamu FBI-ja kot tajni informator (FBI je takrat lovil predvsem italijansko mafijo). Obenem so bili na njegovem plačilnem seznamu tako agenti FBI-ja kot tudi policisti.

Po 16 letih na begu so ga leta 2011 ujeli v Kaliforniji. Porota v Bostonu je avgusta 2013 odločila, da je 83-letni mafijec kriv v 31 od 32 točk obtožnice, med drugim 11 umorov, sodelovanja pri umorih, izsiljevanja, pranja denarja in trgovine z orožjem: preostanek življenja bo preživel za rešetkami.

Bulgerjeva "kariera" je tudi navdihnila lik Jacka Nicholsona v oskarjevskem filmu Martina Scorseseja Dvojna igra. Dick Lehr in Gerard O’Neill sta o njem napisala knjigo Black Mass: Whitey Bulger, The FBI, and a Devil's Deal, ki je bila tudi predloga za pričujoči film.