William Moseley in Anna Popplewell sta v Bovcu preživela ves konec tedna. Medtem ko se je William podal na soteskanje, pa je bil Annin oče tisti, ki ga je navdušila bovška okolica. Podal se je namreč na ribarjenje in se, kot je povedala Anna, vrnil s precej zadovoljnim obrazom. Foto: MMC RTV SLO
William Moseley in Anna Popplewell sta v Bovcu preživela ves konec tedna. Medtem ko se je William podal na soteskanje, pa je bil Annin oče tisti, ki ga je navdušila bovška okolica. Podal se je namreč na ribarjenje in se, kot je povedala Anna, vrnil s precej zadovoljnim obrazom. Foto: MMC RTV SLO
William Moseley in Anna Popplewell
Britanska zvezdnika je čakala rdeča preproga in kopica oboževalcev, ki so domov odnesli tudi njuna podpisa. Foto: MMC RTV SLO
Premiera v Bovcu
Prva vrsta je bila rezervirana za premierja Janeza Janšo, njegovo spremljevalko Urško Bačovnik in bovškega župana Danijela Krivca. Foto: MMC RTV SLO
William in Anna se predstavita občinstvu

Žal je imel zadnjo besedo prav zadnji, saj je po kakšnih desetih minutah predvajanja filma organizatorje dokončno prisilil, da so prekinili projekcijo (obiskovalcem pa so obljubili brezplačen ogled filma v okviru rednega sporeda kinematografov). Vendar pa je v celoti gledano večer vsekakor pripadal mladima britanskima zvezdnikoma, Williamu Moseleyju in Anni Popplewell, ki sta slovensko in avstrijsko občinstvo pozdravila z besedami "dober večer" in "Guten Abend."

Igralca, ki v filmu igrata enega od štirih otrok Pevensie, natančneje Suzano in Petra, sta v Bovcu preživela cel konec tedna in, kot sta povedala, se v objem slovenskih gora ni bilo težko vrniti, saj sta ju je že lani ob snemanju filma očarala čudovita okolica in turkizna barva Soče.

Britanca navdušile slovenske gore
Kot kaže, pa ta navdušenost nad pokrajino ni le naučena beseda, saj je William svoj čas v Bovcu izkoristil tudi za soteskanje, s slovenskimi gorami oziroma skalami, kot je skromno priznal, pa se je spopadel tudi kot plezalec. Že v času snemanja filma pa se je v pozabaval tudi s paintballom. Zato niti ne preseneča, da je bil prav Bovec ena njegovih najljubših lokacij, kjer so snemali Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan. Anne pa je v spominu ostalo muhasto vreme, na katerega so naleteli med lanskim snemanjem. Tudi lani pa je dež ni spravil v slabo voljo, ampak se je v sobi zavila pod odejo in brala.

Na novinarsko vprašanje, ali se zdaj počutita kot v Narniji, je William povedal, da je prepričan, da je prav dolina Soče najboljši približek Narnije. Ob tem pa kot prav tako lepo deželo omenil tudi Novo Zelandijo, ki je pritegnila že kar nekaj filmarjev, nazadnje ustvarjalce Gospodarja prstanov.

Zahteven prizor s 300 igralci
Anne se je za MMC med drugim spomnila snemanja prizora pred letom dni ob Soči. Kot je povedala, je šlo za zelo zahteven prizor, ki je vključeval okoli 300 igralcev. Snemanje prizora velike bitke, ki se odvije proti koncu filma, pa je od igralcev zahtevalo precejšen napor, saj so nosili težke oklepe, ki so bili ob vstopu v vodo še težji. Kot se spominja, so prizor snemali dolge ure in res sta lahko srečna, da sta imela priložnost dela s tako predano ekipo.

Igralca se poslavljata od Narnije
Prav v Bovcu se je odvila zadnja premiera Zgodb iz Narnije, ki jo William in Anna predstavljata po svetu, s končnim izdelkom pa sta zelo zadovoljna. Žal pa se ne vračata tudi v tretjem nadaljevanju, saj njuna lika nista več vključena v zgodbo. In čeprav to obžalujeta, jima bo to dalo tudi posebno priložnost, da vstopita v "odrasli" svet igralstva. "To morata storiti najina lika, prav tako pa tudi midva sama," je še povzel William.

Pred začetkom samega filma sta igralca nagovorila tudi zbrano občinstvo, ki ga je predstavljalo okoli 200 slovenskih in prav toliko avstrijskih igralcev, kjer so jima izročili darili, potem pa sta se pod dežnikom odpravila po redeči preprogi nazaj v avtomobil, na poti pa podarila še nekaj avtogramov. Anna bo Bovec zapustila danes, William pa dan pozneje.

Kot nam je zaupal bovški župan Danijel Krivec, opažajo že v zadnjem letu povečan obisk Bovca, kar povezujejo prav s snemanjem drugega filma Zgodbe iz Narnije. Še več nameravajo iztržiti s parkom Narnija in obsežno razstavo o snemanju filma, vendar pa čakajo za zagon obeh projektov še na dovoljenje produkcijske hiše Walt Disney.

Avstrijsko-nemško premiero, ki sta se je med drugim udeležila tudi slovenski premier Janez Janša in njegova spremljevalka Urška Bačovnik, so popestrile kulinarične dobrote, mečevalci in mojstri z ognjem. Ogledati pa si je bilo mogoče tudi fotografije s snemanja filma.

Ker je bil soorganizator večera avstrijski predstavnik Walt Disneyja, je film (oziroma prvih nekaj minut filma) potekal v nemški sinhronizaciji s slovenskimi podnapisi. To je med slovenskimi gledalci sprožilo precej negodovanja, organizatorji pa so opozorili, da smo vsi vendarle del ene skupnosti, Evropske unije, zato bi morali takšen dogodek le pozdraviti.

M. K.















William in Anna se predstavita občinstvu