Film je nastal na stičišču zgodovine in stripa 300 Franka Millerja, ki ima zasluge tudi za strip o Batmanu The Dark Knight Returns. Foto:
Film je nastal na stičišču zgodovine in stripa 300 Franka Millerja, ki ima zasluge tudi za strip o Batmanu The Dark Knight Returns. Foto:
Leno Headey smo pri nas nazadnje videli v filmu Skrivnost bratov Grimm.

Zakaj bi se človek trudil zvesto slediti dejstvom? Resnica je vendar relativna. Plutarh in drugi zgodovinarji so lagali vsaj toliko kot jaz.

Frank Miller
Frank Miller se ne sramuje dejstva, da je filmu dodal kar nekaj elementov računalniških igric.

Na Berlinalu so premierno predvajali film o legendarni bitki pri Termopilah; režiser Zack Snyder se je pri tem naslonil na strip Franka Millerja, ki je svoje junake postavil v dogajanje prve bitke v drugi grško-perzijski vojni. In čeprav se zgodovinskih dejstev drži bolj površno, pa je na kritike naredil vtis z nenavadnim pristopom – prej kot navaden vojni film je film 300 bliže novodobnim stripovsko obarvanim podvigom, kakršna sta bila trilogija Matrica in Mesto greha. Večino bojnih prizorov je bilo posnetih v studiu, na tisoče kilometrov od Grčije.

Ne boj, mesarsko klanje
Režiser priznava, da ni skušal prizanesti živcem gledalcev in da je njegov drugi celovečerec (prvi je bil Zora živih mrtvecev) kar se da krvav: izognil se ni niti krvavemu razčetverjenju niti eksplicitnim prizorom spolnosti. "Hotel sem narediti film, ki bi hodil po robu.Tudi v prizorih spolnosti – ne gre za pornografijo, prav daleč od nje pa tudi ni."

Kaj se je v resnici dogajalo?
Leta 480 pred našim štetjem so Perzijci vdrli na grško ozemlje in ogrozili Atene; pri Termopilah pa jih je pričakala špartanska vojska s kraljem Leonidasom na čelu. Statistika ni kazala v prid Grkom: s svojimi sedem tisoč možmi naj bi se ubranili 120 tisoč Perzijcev – zato so v soteski pri Termopilah pustili samo tristo prostovoljcev, ki naj bi sovražnika zadržali toliko časa, da bi se v Atenah lahko pripravili na boj.

Ti možje so padli v tako krvavem spopadu, da se jih zgodovina spominja še 2500 let kasneje. A Grki so si opomogli in že v bitki pri Salamini jeziček na vojni tehtnici nagnili v svojo smer.

Resnica je precenjena
"Bitko danes vidimo skozi prizmo 2500 let različnih interpretacij," je režiser opozoril v intervjuju za Hollywood Reporter. "Zakaj bi se človek trudil zvesto slediti dejstvom? Resnica je vendar relativna. Plutarh in drugi zgodovinarji so lagali vsaj toliko kot jaz – oni so hoteli spremeniti stališča bralcev, jaz pa hočem, da bi ljudje v zgodbi uživali."

Na čelu grške vojske bo kot Leonides kopje vihtel škotski igralec Gerard Butler (Lara Croft, Fantom iz opere), v stranskih vlogah pa so tu še Lena Headey, David Wenham, Dominic West in Vincent Regan; na čelu perzijske vojske bo brazilski igralec Rodrigo Santero. V ameriške kinematografe film prihaja 9. marca.

A. J.

Zakaj bi se človek trudil zvesto slediti dejstvom? Resnica je vendar relativna. Plutarh in drugi zgodovinarji so lagali vsaj toliko kot jaz.

Frank Miller