Foto:
Foto:
Hipermarket so postavili zelo hitro - bila je namreč le velika kulisa.
Zlati kolut je prejel film Zboristi Christopha Barratierja.
Simfonike RTV-ja je na slovesnosti vodil Helmut Imig.

Podelili pa so še nagrado zlati kolut. To je prejel film iz sekcije Obzorja, ki je prejel najvišjo oceno gledalcev. Letos je bil to film Zboristi, ki je nastal v režiji Christopha Barratierja. Film Zboristi je že pred podelitvijo veljal za favorita, saj je že ob začetku predvajanj prejel zelo visoko oceno občinstva (4,83).


Vabimo vas, da mnenje o filmskem festivalu izrazite na našem forumu.


Kako potrošništvo spreminja odnose ...
Češke sanje so letos že predstavili na festivalu v Karlovih Varih in v Locarnu, pripoveduje pa o spremembah v družbenih navadah, ki so se pojavile in se pojavljajo na Češkem. Film obravnava predvsem pojav velikih hipermarketov, pojav, s katerim se soočamo tudi pri nas, ko nakupovanje nadomesti družinske dejavnosti.

Avtorja filma sta, pod krinko uspešnih menedžerjev, pri znani oglaševalski agenciji naročila oglasno kampanjo za namišljeni hipermarket Češke sanje. Na podlagi oglaševanja je 31. maja lani kar nekaj tisoč prebivalcev Prage prišlo na kraj, kjer naj bi tisti dan odprli Češke sanje. Film dokumentira dogajanje tega dne in vtise, ki so ob tem nastali.

Posebna omemba - Pogrešana
Nagrado filmskih kritikov je podelila žirija v sestavi Marco Lombardi, Maja Dimitrieva in Peter Kolšek, ki je posebno omembo namenila tajvanskemu filmu Pogrešana režiserja Bu Džiana. Slednji združuje zgodbi o babici, ki v mestnem parku izgubi vnuka, ter zgodbo o mladeniču, ki mu umre dedek.

Občinstvo navdušili Zboristi
Zboristi je francosko-švicarsko-nemški projekt, v katerem zaigrajo Gerard Jugnot, Francois Berleand, Jean-Baptiste Maunier, Jacques Perrin in Kad Merad.

Zgodba pripoveduje o dirigentu Pierru Morhangu, ki se iz New Yorka vrne v Francijo, ko izve, da je njegova mati hudo bolna. Doma sreča nekdanjega sošolca Pepinota. Ta mu pove, da je nedavno umrl tudi njun profesor glasbe, ki je Pierru zapustil svoj učiteljski dnevnik. Pierra branje dnevnika vrne daleč v preteklost, v leto 1949, in tako dirigent skozi oči svojega učitelja podoživlja čase povojne Francije.

Glasbeni sklep festivala
Na slovesnosti so pod vodstvom dirigenta Helmuta Imiga nastopili tudi simfoniki RTV Slovenija, ki so predstavili glasbeno podlago za film Charlieja Chaplina Kako delati filme, nastalo po predlogi skladatelja Carla Daviesa. Orkester je poustvaril tudi več glasbenih del, ki so postala znana prek filmov. Na slovesnosti pa je zbrane nagovorila tudi ljubljanska županja Danica Simšič.

Letošnji Liffe, sicer petnajsti po vrsti, si je ogledalo rekordno število gledalcev, ki je preseglo 49.000.