Igralka Nan Ju in režiser Čuanan Vang film predstavljata v Berlinu. Foto: EPA
Igralka Nan Ju in režiser Čuanan Vang film predstavljata v Berlinu. Foto: EPA
Kitajska stepa
Življenje v stepah severne Kitajske je težko, dokazuje film Tujina poroka. Foto: EPA

Tujina poroka, ki so jo na Berlinalu nagradili s toplim aplavzom, je zgodba o pastirici in njenem pogumen boju, da bi v neprijaznih stepah severne Kitajske obdržala skupaj družino. Mama dveh otrok se je prisiljena ločiti od hromega moža in si poiskati drugega, ki bi ji pomagal preživljati družino.

Tuja išče in najde napačnega
A nihče izmed njenih številnih snubcev se ne strinja z edinim pogojem, ki ga postavil - novi mož bo moral njenega nekdanjega moža sprejeti kot enakopravnega družinskega člana. Tuja nazadnje najde bogatega sošolca, ki privoli, da bo poskrbel za moža, a vztraja, da ga pošljejo v dom, Tuja in otroci pa naj bi prišli živet k njemu v mesto. Te zahteve Tuja ne more izpolniti.

Nikoli ne zapade v sentimentalnost
Filmski kritiki so film kitajskega režiserja Čuanana Vanga pohvalili - očarala jih je fotografija in scenarij, ki nikoli ne postane preveč sentimentalen. Tretji film režiserja je tudi poklon njegovi materi, ki prav tako prihaja iz odmaknjenega dela Kitajske. Vang pa je v Berlinu poudaril še: "Na Kitajskem se mora ženska spopasti z najtežjimi stvarmi. Ko je družina v denarnih težavah, se mora žena velikokrat ponovno poročiti. A vse ženske, ki se tako žrtvujejo, na Kitajskem zelo spoštujemo."

Kitajski cenzorji niso mirovali
Film je eden od dveh kitajskih adutov, ki v Berlinu tekmujeta za zlatega medveda za najboljši film. Drugi kitajski "tekmovalec" je režiser Li Ju s filmom Izgubljen v Pekingu, v katerem igra hongkonški zvezdnik Toni Leung. Li Ju pripoveduje zgodbo o strahovih in razočaranjih Pekinžanov, film pa so pred odhodom v Berlin nekoliko "obdelali" strogi kitajski cenzorji. Nagrade bodo na Berlinalu podelili 17. februarja.